30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Köylerde içme suyu yetersiz

Doğu Karadeniz İlleri Hizmet ve Kalkınma Birliği (DOKAP) Genel Koordinatörü Ramazan Çağlar, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve köylülerin bütün çabalarına rağmen DOKAP illerinde su hizmetinin yeterli olmadığını söyledi.

Ramazan Çağlar yaptığı açıklamada, Ordu, Rize, Giresun ve Artvin'de hizmet kapsamındaki köy oranının, ülke ortalamasının altında olduğunu belirtti.

Çağlar, nüfus açısından bakıldığında, yeterli miktarda içme suyu sağlanamayan köylü nüfus oranının Ordu'da yüzde 32, Artvin'de yüzde 34, Giresun'da yüzde 25, Rize'de yüzde 24, Gümüşhane'de yüzde 16, Trabzon'da yüzde 12 ve Bayburt'ta yüzde 5 olduğunu kaydetti.

Kentsel alanlarda ise kentleşme nedeniyle giderek artan talebi karşılayabilmek için birçok belediyenin su sağlama kapasitesini sürekli artırması gerektiğini ifade eden Çağlar, "Şu anda, DOKAP bölgesindeki pek çok alanın içme suyu ihtiyacı yüzey sularından karşılanmaktadır. Özellikle kent merkezlerinde su talebi arttıkça yeni barajlar ve su arıtma tesisleri yapılarak daha çok yüzey suyu tutulması gerekmektedir. Su kaynakları tüketim merkezinden ne kadar uzaktaysa, yatırım maliyetleri o kadar artmaktadır. Bu kapsamda komşu belediye ve köyler, ortak su sağlama sistemleri kurmaya ve işletmeye teşvik edilmelidir" dedi.

Mevcut durumda sadece Trabzon merkezinde, bir kaç ilçeyi kapsayan büyük bir su sisteminin kurulmasına yönelik kapsamlı bir plan hazırlandığını hatırlatan Çağlar, "Proje, bu yaklaşımın diğer belediye ve komşu köylerde de uygulamaya geçirilmesini amaçlamaktadır. Yerel yönetimler kaynaklarını bir araya toplayarak, İller Bankası'nın desteği ve önderliğinde su sağlama sistemlerini planlayan ve uygulamaya sokan birlikler kurmalıdır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2008 Cumartesi 16:12:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?