30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Lahana mevsimi başladı

Bayburt ve yöresinde yetiştirilen lahana tezgahlarda yerini almaya başladı.


Lahana yetiştiricisi Ekrem Tekdemir, Bayburt ve köylerinde yoğun olarak yetiştirilen lahananın mutfakta ayrı bir yeri olduğunu belirtti.

Lahana ile sarma (kelem dolması), kapuska, lahana çorbası, yalancı dolma, ekşi lahana, zeytinyağlı dolma, kışlık lahana turşusu gibi çok çeşitli yemekler yapıldığını belirten Ekrem Tekdemir, lahananın sadece Bayburtluların değil çevre iller Erzurum, Trabzon ve Gümüşhane'de de tüketildiğini belirtti.


Yaklaşık ağırlıkları 10 ile 20 kilo arasında değişen ve piyasada 3-5.-YTL arasında satılan lahanalar vatandaşları da memnun etti. Sonbahar mevsiminde mutfaklarından lahanayı eksik etmediklerini belirten Mete Türker, “Soframızdan eksik etmediğimiz lahana bizim yerel mutfağımızın değişmez tatlarındandır. Tüm ailece Bayburt Lahanasının her türlü yapılmış olan çeşidini tüketmekteyiz."dedi.


Bayburt’ta lahanadan en çok kelem dolması yapıldığını belirten Süleyman Dündar ise, “Dolmalar, kapuskalar hala evimizde yediğimiz yemeklerdir. Bayburt yöresel mutfağında söz sahibi olan Lahanadan yapılma yemekleri çocuklarımıza da sevdirerek bu yemek kültürümüzün değişmemesini ve kaybolmasını istemiyoruz."diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 14:42:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?