30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Lojistik merkez gerekliliği

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Kafkasların kavşağında ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Trabzon’un lojistik bir merkez haline getirilmesinin ülke ve bölge ekonomisine büyük getirileri olacağını söyledi.


Gürdoğan, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında 11 bölgede kurulmasını öngörülen lojistik merkezlerle ilgili değerlendirmelerde bulunarak bu merkezlerden birisinin Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Kafkasların kavşağında bulunan Trabzon’da kurulmasının bölge açısından getireceği avantajları dile getirdi.
Türkiye’de Hükümet tarafından 11 bölgede lojistik merkezler kurulmasının planlandığını hatırlatan Gürdoğan, bu kapsamda da öncelikli olarak İstanbul, Kayseri, Samsun ve Eskişehir'de lojistik merkezler kurulacağını belirtti. Jeo-stratejik konumu ve tarihten gelen özellikleri itibarıyla Trabzon’un da bu proje dahil edilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Gürdoğan, “Trabzon, köklü tarihi geçmişi yanında bulunduğu coğrafyadaki stratejik konumundan dolayı tarihin her döneminde ticaret ve lojistik merkezi özelliğini sürdürmüş ve özellikle tarihi İpek Yolu misyonunda, kıtalararası ticarette çok önemli işlevlerde bulunmuştur. Asya ile Avrupa, Orta Doğu ile Avrupa ve son yüzyılda da Bağımsız Devletler Topluluğu ve Kafkas ülkeleri ile Avrupa arasındaki ticarette köprü görevini üstlenen Trabzon’un bu özelliği ile de günümüz dinamiklerine uygun bir lojistik merkez haline dönüştürülmesi ülkemiz ve bölge ekonomisine büyük kazanımlar sağlayacak, ülkemizi stratejik açıdan da bölgesinde daha güçlü duruma getirecektir” dedi.

LOJİSTİK SEKTÖRÜ DÜNYADA HIZLA GELİŞİYOR

Dünya genelinde yaşanan hızlı küreselleşmenin, üretimleri istihdam, girdi ve enerji maliyetlerinin düşük olduğu bölgelerde yoğunlaştırdığına dikkat çeken Gürdoğan, bu bölgelerde üretilen ürünlerin de dünya geneline sevk edilmesinde lojistiğin çok önemli bir sektör haline geldiğini söyledi.


Lojistikten daha çok döviz girdisi sağlanmak isteyen ülkelerin, hızlı bir şekilde lojistik merkezler kurmaya başladığına işaret eden Ahmet Hamdi Gürdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Son yıllarda üretimin Asya bölgesinde yaygınlaşması, bu bölgede üretilen ürünlerin Avrupa ve Uzakdoğu kıtasına taşınması, enerji ve hammaddenin üretim bölgelerine ulaştırılması açısından Trabzon ili ön plana çıkmaktadır. Bu durumda fırsatlar iyi değerlendirildiği takdirde Trabzon’un dünyanın önde gelen lojistik merkezlerinden birisi haline dönüştürmesi hiç de zor görünmemektedir. Trabzon’un, Asya ile Avrupa arasında geçiş noktasında bulunması bu özelliğini ön plana çıkarmaktadır. Son yıllarda bütün gelişmiş ülkelerin hızla kurmaya çalıştığı lojistik köy veya merkezlerde, lojistik hizmetler daha düşük maliyetle ve hızlı bir şekilde yerine getirilmekte, bu merkezlerde hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki nakliye, lojistik ve eşya dağıtımı ile ilgili tüm faaliyetler muhtelif işleticiler tarafından yürütülmektedir. Bu merkezler genellikle metropol bölgelerin dışında kalan, farklı taşıma türleri bağlantılarına yakın olan bölgelerden seçilmektedir.”

DEĞİRMENDERE’DE KURULACAK LOJİSTİK MERKEZ KENTİ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRECEKTİR

Trabzon’un özellikle Değirmendere bölgesinde bir lojistik merkezin kurulmasının Doğu Karadeniz Bölgesi’ne ekonomik açıdan büyük bir girdi sağlayacağının altını çizen Gürdoğan, bu alanın lojistik merkezine dönüştürülmesinin diğer imkanlarla birleştiğinde kenti bir cazibe merkezi haline getireceğini ifade etti.
Komşu ülkelerin, özellikle Gürcistan’ın Batum bölgesinin lojistik bir merkeze dönüştürülmesi yönünde hızlı bir çalışma içinde olduğunu dile getiren Gürdoğan, “Bizler bugünden çalışmalarımızı hızlı bir şekilde bu yönde yoğunlaştıramazsak, bu fırsatı elimizden kaçırmış olacağız. Son yıllarda üretimin Çin’de yoğunlaşması nedeniyle, Çin’in önemli limanlarında yaşanan yoğunluktan dolayı gelişmiş ülkeler, alternatif liman ve ulaşım güzergahları aramakta ve bunun içinde arayışlar Trabzon üzerinde yoğunlaşmaktadır. Hatta bir çok ülke, tarihi İpek Yolu’nu yeniden faaliyete geçirmek için çalışmalarını hızlandırmış bulunmaktadır. Bu kapsamda da özellikle Karadeniz sahil bölgesinde bulunan ülkelere ait limanların değeri kat kat artmaktadır. Özelleştirme kapsamında bulunan Gürcistan’ın Poti Limanı’nın değeri 2 yıl içinde 5 kat artmıştır. Bütün bunlar bizlere göstermektedir ki, yakın bir gelecekte Doğu Karadeniz Bölgesi, dünyanın önemli lojistik merkezi olacaktır” dedi.

TRABZON’UN LOJİSTİK BİR MERKEZ HALİNE GETİRİLMESİ FIRSATI KAÇIRILMAMALADIR

Yetkililerin ve bütün kesimlerin Trabzon’un lojistik bir merkez haline getirilmesi ve fırsatın kaçırılmaması için elbirliğiyle çalışması gerektiğini kaydeden Gürdoğan, “Değirmendere vadisinin ve Çömlekçi bölgesindeki Trabzon Limanı bitişiğinden başlamak üzere küçük liman alanının lojistik merkezi haline dönüştürülmesi için alt yapı çalışmalarına başlanılmalıdır. Bu bölgenin rehabilite edilmesi ile Trabzon’un çehresi değişecek, kentimiz bölgenin cazibe merkezi haline gelecektir. Bu alanın liman bağlantı bölgesi ile entegre hale dönüştürülmesi ve demiryolu bağlantısı sağlanana kadar da liman sahasında gemilere demiryolu by-pass ve yükleme sisteminin kurulması gerekmektedir. Ayrıca Çimento Fabrikası ve kamuya ait diğer alanların da bölge dışına taşınmalı, bu alanlarda geçmiş yıllarda birliğimizce hazırlanan proje dikkate alınarak cep serbest bölgesinin kurulması ve bu bölgenin gelen yabancı turistlere gümrüksüz satış yapılacak merkeze dönüştürülmesi, bu alanlarda üreticilere ait show-room’ların açılması, depolama ve diğer kurulacak entegre tesislerle birlikte bölgenin büyük bir lojistik üs haline dönüştürülmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 14:48:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?