30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Öğrencilere diş macunu ve fırçası

Bayburt’ta “Sağlıklı Okullar” projesi kapsamında Kaleardı 75. Yıl İlköğretim Okulu’nda ağız ve diş sağlığı hakkında bilgiler verilip öğrencilere diş macunu ile diş fırçası dağıtıldı.

Düzenlenen programa Bayburt Vali Yardımcısı Polat Kara, Bayburt Belediye Başkan Vekili Muzaffer Çeker, İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Harmancı, İl Sağlık Müdürü Dr. Karabey Kadri Karaoğlu'nun yanı sıra kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. Program ilk olarak Sağlık İl Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Diş Doktoru Necdet İmaç’ın ağız ve diş sağlığının önemi hakkında slayt eşliğinde bilgiler vermesiyle başladı.

Ülkenin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde sağlıklı insan gücünün önemli rolü bulunduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü Dr. Karebey Kadri Karaoğlu konuşmasına şöyle devam etti; " Eğitim ve sağlık gelişmişliğin en önemli iki parametresidir. Ülkemiz nüfusunun büyük bölümünü oluşturan okul çağı çocuklarının toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesinde büyük rolü vardır. Ülkemizde diş ve diş eti hastalıkları yüzde 85 sıklıkla görülmesinden dolayı önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu durum ağız sağlığına yönelik tüm toplumu içine alan eğitici programların hazırlanmasını ve uygulamasını gerekli kılmaktadır. Ülkemizde kişi başı diş macunu tüketimi 60-70 gram iken gelişmiş ülkelerde 350 -650 gram arasındadır. Yine diş fırçası kullanımı oranları ise gelişmiş ülkelere oranla kişi başına yılda 3 fırça iken maalesef ülkemizde yılda 3 kişiye bir diş fırçası düşmektedir. Bu da hem diş fırçası ve macun tüketiminin yetersiz kullanımı sonucunda ağız ve diş sağlığının yetersiz olduğunun göstergesidir. Bayburt ilinde öğrenim gören tüm öğrencilere 52 bin diş fırçası 69 bin diş macunu dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bunun karşılığında Bayburt Valiliği SYDV tarafından 68 Milyar YTL para harcanmıştır. Desteklerinden dolayı Bayburt Valisi Kerem Al başta olmak üzere SYDV personellerine teşekkür eder bu kampanyanın kentte hayırlara vesile olmasını dilerim"

Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla istenilen düzeyde değişmeler meydana getirme süreci olduğunu vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Harmancı ise sözlerine şöyle devam etti; " Eğitim her insan için hem gerekli ve önemlidir. Yine Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarından biride milletin tüm fertlerini beden zihin ahlak ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe sahip kişiler yetiştirmektir.Bu nedenle Bayburt Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve İl Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa yapılan bu projede Bayburt genelinde okul öncesi ilk ve orta öğretim öğrencilerinin tamamını kapsayan tüm öğrencilerin ağız ve diş sağlığını korumak, onlara eğitim yoluyla kalıcı bir alışkanlık kazandırmak amacıyla diş macunu ve diş fırçası dağıtarak bunlara gerekli eğitimi vermek suretiyle bilgilendirmek ve bilinçlendirmektir"

Daha sonra program öğrencilerin ağız ve diş sağlığının önemini belirten şiirlerinin okunması ve Bayburt Vali Yardımcısı Polat Kara, İl Sağlık Müdürü Dr. Karabey Kadri Karaoğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Harmancı tarafından öğrencilere diş fırçası ve diş macunun dağıtımının ardından sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Mart 2008 Cumartesi 12:11:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?