30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Öğrencilerin sağlığına dikkat

Bayburt Sağlık İl Müdürü Dr. Kadri karaoğlu, öğretmen ve aileleri 'okula yeni başlayan çocukların ruh sağlığı ve öğrencilerin beslenmeleri' konularında uyardı 

Okula yeni başlayan çocuklar için okulun sevdirilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Kadri Karaoğlu, bu konuda öğretmen ve ailelere önemli görevler düştüğünü belirtti. 

Dr. Karaoğlu yaptığı açıklamada, çocukların okulu sevmelerinin büyük oranda okulda gördükleri davranış ve kendilerine gösterilen ilgi ile ilişkili olduğuna dikkat çekerek, "Öğretmenlerimiz bu konuda önemli bir rol üstlenmektedir. Anne ve babalarından günün önemli bir bölümünde ilk kez ayrılan ve okula yeni başlayan çocuklarımızın hatalarının hoşgörüyle karşılanıp başarılarının desteklenmesi önemli olacaktır" dedi.
Çocuklar için yapılması gerekenin, onların 'bir şey öğreniyor olmaktan zevk alabilme duygularının geliştirilmesi' olduğu ifade eden Dr. Karaoğlu, çocuklara evde ve okulda öğrenebilme ve çalışabilmeleri için uygun ortam hazırlanması gerektiği kaydetti.
Öğretmen ve ailelere çocukların çalışma sorumluluğunu almalarına yardımcı olmaları öneren Dr. Karaoğlu, okula yeni başlayan çocukların üzerlerinde hissettikleri baskının azaltılmasının okulu sevmeleri ve başarıları ile yakından ilişkili olduğunu dile getirdi. 

PARASAL SIKINTILARI ÇOCUKLARINIZA YANSITMAYIN
Okulların açılmasının öğrenci ve aileler açısından heyecanlı bir olay olduğu belirten Dr. Karaoğlu, "Parasal güçlük içinde olan ve çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken anne ve babalar, bu sıkıntılarını mümkün olduğunca çocuklarına yansıtmamalıdır. Onların ruh sağlığını çok olumsuz etkileyecek, kendilerini suçlu hissetmelerine yol açacak ve okul başarılarını düşürecek davranışlardan kaçınmalıdır” diye konuştu. 

HATALI BESLENMEYE DİKKAT
Ülkemizde çocuk ve gençlerin önemli bir bölümünün, hatalı beslenme alışkanlıklarına sahip olduğunu belirten Dr. Karaoğlu, şunları söyledi; "Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için özellikle de çocuklarımız için çok önemlidir. Çünkü yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri geri kalıyor, sağlık sorunları ağır ve uzun sürüyor. Çocukları yetişkinlerden farklı kılan en önemli özellik, sürekli büyüme süreci içinde olmalarıdır. Bu süreç; beslenme, genetik yapı, cinsiyet, çevresel faktörler, sosyo-ekonomik durum, kültür ve gelenekler gibi çeşitli etmenlerin etkisi altındadır. Bunların arasında en önemlisi de kuşkusuz beslenmedir. Kalıtsal özelliklerin ve çevresel faktörlerin kontrol edilmesi her zaman mümkün olmasa da; çocuklarımıza kazandıracağımız doğru beslenme alışkanlıkları ile ülke olarak daha sağlıklı, huzurlu, verimli ve mutlu yarınlara adım atabiliriz. Çocuk ve gençlerin sahip olduğu yanlış beslenme alışkanlıkları, önemli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Öğün atlama, şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketimi bu alışkanlıklarının başında yer alıyor. Çocukluk dönemindeki bu hatalı beslenme uygulamaları; yüksek tansiyon, kalp ve obezite (aşırı şişmanlık) gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturuyor. Gerek ailede gerekse okulda 'beslenme eğitiminin yeterli düzeyde olmaması, hatalı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasında önemli yer tutuyor." 

SABAH KAHVALTINIZI MUTLAKA YAPIN, ÖĞÜN ATLAMAYIN
Dr. Karaoğlu, Okul çağındaki çocuklara yönelik ise şu uyarılarda bulundu; “Sabah kahvaltınızı mutlaka yapın ve öğün atlamayın. Süt içme alışkanlığını mutlaka edinin. Kemik sağlığınız için kalsiyum yönünden zengin süt, peynir, yoğurt tüketimine özen gösterin. Bol miktarda sebze-meyve ile günde en az 8-10 bardak sıvı tüketin. Şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketiminin bir çok hastalığı beraberinde getirdiğini unutmayın. Temiz ve mikropsuz besin tüketmeye özen gösterin. Çiğ sebze ve meyveleri bol suyla yıkamadan kesinlikle yemeyin. Açıkta satılan yiyecekleri satın almayın. Ellerinizi yemekten önce mutlaka yıkayın; unutmayın ki kirli eller pek çok hastalık mikrobu taşımaktadır."

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 10:06:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?