30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Rahim ağzı kanseri

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Doğum Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr.Ayşe Müsellim, dünyada her yıl 500 bin kadının serviks (rahim ağzı) kanserine yakalandığını belirtirken bu hastalığın özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha sık görüldüğünü söyledi.


Serviks kanseri riskinin cinsel ilişki ile başladığını ve bu hastalıktan ölümlerin diğer kanser çeşitlerine göre çok daha fazla olduğunu kaydeden Dr. Müsellim, “Dünyada her yıl 500 bin yeni vaka teşhis edilip yaklaşık 270 bin kadının bu hastalıktan öldüğü tahmin ediliyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülen serviks kanserine bağlı ölümler diğer kanser tiplerine göre çok daha fazladır” dedi.


Dünyadaki bütün kadınların serviks kanseri riski altında olduğuna dikkat çeken Dr. Müsellim, “Serviks kanseri, onkolojik HPV tipleri ile görülen enfeksiyon sonunda oluşmaya başlar. İnsanları etkileyen hiçbir kanser tipinin belirlenmiş bu kadar çok tanımlanmış etkeni yoktur. Dünyadaki bütün kadınlar bu onkojenik HPV enfeksiyonunun riski altındadır. Kadınların yaşamları boyunca yüzde 50-80 kadarının HPV enfeksiyonu geçireceği ve bunların da yüzde 50'sinin onkojenik bir HPV virüsü tipi ile olacağı tahmin edilmektedir. Tüm dünyadaki serviks kanseri vakalarının yüzde 70'inden fazlası onkojenik HPV tip 16 ve 18 ile oluşmakta olup, tip 45 ve tip 35 bu kanser vakalarında sorumlu tutulan diğer tiplerdir” diye konuştu.


Bu hastalıkla mücadelede son yıllarda geliştirilen aşılarla yüksek etkinlik sağlandığını dile getiren Dr. Müsellim, “Geliştirilen aşıların HPV tip 16 ve tip 18 ile ilişkili serviks lezyonlarında yüzde 100'e varan ve diğer kanserojenik tiplere bağlı enfeksiyonlara karşı da koruma sağladığı görülmektedir. Mevcut aşıların güçlü bir immün yanıt oluşturduğu, güvenli olduğu ve çok iyi tolere edildiği görülmektedir. Başarılı bir aşılanmanın hedefi savunma sistemini uyararak uzun süreli koruyuculuk sağlanmasına dayanmaktadır. Tüm hastalıklarda aşıların gelişmesiyle son 200 yılda modern tıbbın tüm alanlarında yaşam beklentisini olağanüstü artırmaktadır. Serviks kanserinde de geliştirilen aşıyla ilgili yapılan çalışmalarda 9-55 yaş arası kadınlarda 3 dozdan sonra etkili bir savunma oluşturduğu görülmektedir” şeklinde konuştu.


Yaşı ilerlemiş kadınlarda aşının etkinliğin azaldığını kaydeden Dr. Müsellim, bu durumun ilerleyen yaşlarda vücudun savunma sisteminin yaşlanmasından kaynaklandığını ifade etti. Dr. Müsellim, mevcut aşıların en iyi etkinlik gösterdiği yaş grubunun 9-25 yaş arası olduğunu belirterek erken teşhisin önemine işaret ederek aşı yaptırmanın serviks kanseri olasılığını büyük oranda yok edeceğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 13:35:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?