30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Sağlık politikaları tartışıldı

AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Sur ile Erzurum Atatürk Üniversitesi Adli Tıp Kürsüsü Hekimi Prof. Dr. Ahmet Nezih Gök’ün konuşmacı olarak katıldığı sağlık politikaları, sağlık işletmelerinde akreditasyon ve adli hekimlik hizmetleri konulu toplantı Gümüşhane’de yapıldı.


Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Sıtkı Acet, Gümüşhane – Bayburt Bölge Baro Başkanı Ali Haydar Dereli, Gümüşhane Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Bektaş, İl Sağlık Müdürü Mehmet Topsakal, kamu kurum müdürleri ve sağlık çalışanları katıldı.


SAĞLIK ÖNEMLİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Salihoğlu, sağlığın ülke açısından ne kadar önemli bir konu olduğunun herkesin malumu olduğunu belirterek, Gümüşhane’nin aile hekimliği uygulamasına geçtikten sonra sağlık örgütlenmesinde de önemli bir değişikliğe, yeniliğe sahne olduğunu söyledi. Salihoğlu, aile hekimliği ile ilgili bazı sorunlar olsa da kişisel görüşüne son derece çağdaş bir uygulama olan bu sistemin, sağlık yönetiminde ve ülkenin sağlığının korunması bakımından çok büyük önem arz ettiğini söyledi. Salihoğlu, gerek hekimlerin gerekse halkın henüz sağlık ocağı anlayışından aile hekimliği anlayışına tam geçemediğini belirterek; “Teşkilatlanmamak kağıt üzerinde kalmaması gereken bir husus, Türkiye’de güzel kanunlar yapılıyor, güzel tüzükler yönetmelikler çıkarılıyor ama uygulamaya gelince aynı kişiler eskiden kalmış anlayışlarını sürdürdükleri için maalesef yeterli verim alınamıyor. Aile hekimliğinden de zaman zaman bu eksikliğe rastlıyoruz.” dedi.


DOKTORLARA AKREDİTE
Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Sur da, dünyada kişileri akreditasyon yapan iki ülkenin olduğunu, bunları birinin Almanya diğerinin ise Makedonya olduğunu, bu ülkelerde doktorların belli zaman aralıklarında denetlenerek akredite edildiğini söyledi. Tıp biliminde bilginin yarılanma ömrü 2005 yılından sonra 3 yılın altına indiğini de ifade eden Sur, mezun olduktan sonra hiçbir şey okumayan doktorun 3 yıl sonunda yarım doktor haline geldiğini belirtti. Prof. Dr. Sur, konuşmasında kendisine yöneltilen bir soru üzerine Dünyada hastane işleten tek Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de olduğunu ifade ederek, diğer ülkelerde Sağlık Bakanlığı’nın değil, kamunun hastane işlettiğini söyledi. Sur konuşmasına şöyle sürdürdü: “Dünyadaki bir çok ülkede hastaneleri İl özel idareleri işletiyor, belediyeler işletiyor yada başka teşkilatlar. Çünkü sağlık bakanlığı sektörün işleyişinin bir kademe üstünde ve onları denetleyen, onlara yön veren, oyunun kurallarını, gidişatını tayin eden role bürünüyor. Bizim ülkemizde de bin 300 hastanenin 800 ünü işleten, hakem bir yandan da futbol sahasının içinde top oynuyor. Ben demiyorum ki hastaneler özelleştirilsin. Ama hastaneler Sağlık Bakanlığı’nın bizatihi yönetiminden çıkarılmalıdır. Bu çok önemli bir teknik tartışma açar. Kim hangi merci olacaksa olsun ama Sağlık Bakanlığı olmasın. Mütevelli heyetlerinin oluşturulması ve hastanelerin bir araya getirilmesi ile ilgili eminim bir takım aksaklıklar yaşanacak ve daha iyi kurgulara ulaşacağız. Bu adımları atarak bunu sağlayacağız. Artık hastaneler elini taşın altına koymak zorundadır.”


Toplantıda Atatürk Üniversitesi Adli Tıp Kürsüsü Hekimi Prof. Dr. Ahmet Nezih Gök İse katılımcılara Adli Tıp ve hukuki sorumlulukları hakkında bilgi verdi.
Milletvekili Kemalettin Aydın’ın, erişkin bağışıklama ve temel sağlık hizmetlerinde koruyucu hekimliğe Sağlık Bakanlığı’nın ve hükümetin yaklaşımı konusunda yapacağı anlatımı daha sonraki toplantılara ertelendi.


KAN BAĞIŞI
Öte yandan konferans öncesinde Kültür Merkezi’nin girişinde hazır bulunan Kızılay ekibine Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Gümüşhane – Bayburt Bölge Barosu Başkanı Ali Haydar Dereli ve İl Sağlık Müdürü Mehmet Topsakal birer ünite kan bağışında bulundu. Kan bağışında bulunan Vali Salihoğlu kan bağışının çok önemli olduğunu belirterek bütün vatandaşları davet etti.

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 18:24:52
Güncelleme :1 Mayıs 2008 Perşembe 18:30:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?