29
Mayıs
2024
Çarşamba
BAYBURT

STK'lardan güç birliği toplantısı

Bayburt’ta bulunan sivil toplum kuruluşları güçbirliği yapma kararı aldı.


Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti, Bilim Eğitim Kültür (BEKDER) Derneği tarafından düzenlenen güç birliği toplantısına ilde bulunan 21 sivil toplum kuruluşunun başkanları katıldı.
Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, “Bayburt’umuz için çok önemli işlerine imza atacağına inandığım sivil inisiyatif platformu adı altında bir güç birliği oluşturulmak istendi. Tereddütsüz kabul ettim. Sivil toplum örgütleri tek ses halinde hareket ettiklerinde başarı çabuk gelir. Geçmişte vilayet sevdamızda bunun örneğini yaşadık. Yine eğitim fakültesi’nin açılışında da bu gücün önemini gördük. Bu platform tamamen bağımsız, herhangi bir siyasi angajmanı olmaksızın, güçlü bir birliktelikle çalışmalarını sürdürürse iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum.”dedi.


Konuşmasında son günlerde gündeme gelen hızlı tren projesi ve Bayburt’un dışarıda bırakılması konusunda da değerlendirmelerde bulunan Yumak, şunları kaydetti:


“Son zamanlarda gündeme gelen ve ekonomik olarak bölgenin lokomotifi olacak, hızlı ulaşımı sağlayacak bir projenin lehimize sonuçlanan kararı sonrası, komşu illerimizin hemen bir sivil inisiyatif oluşturarak Bayburt’u dışarıda bırakacak veya Bayburt’u da içine alacak zayıf bir güzergah hakkında yoğun bir çalışması var. Bizde böyle bir birlikteliğin ivedilikle sağlanması ve memleketimiz adına hayati önem arzeden bu konu hakkında haklarımızı savunmak üzere toplandık. Şahsım ve temsil ettiğim kurum adına üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız.”
Bayburt Sivil Toplum Kuruluşları Platformunun kurulmasına öncülük eden Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız, birlikte hareket edilmesi halinde başarının yakalanabileceğini söyledi. Yıldız, “Bu birliktelik Bayburt’ta bizim bir eksikliğimizdi. İnşallah bunun başarılması için ilk adımı attığımız bu toplantı memleketimiz adına hayırlı sonuçlar getirecektir. Çünkü bizler temsil ettiğimiz kurumların gücünü yaşadığımız şehrin sorunlarına yönlendirmek zorundayız. Memleketimizin sorunlarını çok iyi bilen kişileriz.”diye konuştu.
Toplantıda hızlı tren projesi ve hazırlanan hat konusunda da değerlendirmede bulunan Yıldız, konuşmasında şunları ifade etti: “Hızlı Tren Projesi hakkında Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından Devlet Demir Yolları’na üç ayrı hat sunulmuştu. Hem ekonomik, hem güzergah bakımından Bayburt’un da içinde bulunduğu Erzincan – Bayburt - Çaykara hattı en uygunu olarak kabul gördü. Şuanda demiryolu hattı gündemde olduğu için bugün bu konu hakkında görüşelim istedik. Kurmuş olduğumuz bu platformda memleketimizin her türlü sorunu hakkında kamuoyu oluşturarak fikir alışverişi yapmayı hedefliyoruz.”
Bilim Eğitim Kültür Derneği Başkanı Mete Emir ise, “Dünyada bölgesel, ülkeler arası bir takım platformlar kurulurken, hatta Türkiye’de Sivil Toplum Örgütleri Platform oluştururken, her geçen gün kan kaybeden Bayburt’ta nasıl Sivil Toplum Kuruluşları Platformu olmaz. İşte bu birlikteliği sağlamak ve memleketimiz adına güçlü olabilmemiz için böyle bir platform oluşturduk. Çünkü gündemi olmayan bir şehrin iddiası da olamaz” dedi.


Demiryolu Projesi’nin Bayburt için önemine değinen Mete Emir, “Bu proje aynı zamanda tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması açısından önemlidir. Demiryolu projesi oldukça büyük bir projedir. Şöyle ki, şu zamana kadar Bayburt kaç tane 1.5 milyar dolarlık projenin içerisinde yer almıştır. Bunları düşünmemiz lazım. Umuyorum ki, bu toplantı Bayburt için, Bayburt’un hakları için bir milat olur.” diye konuştu.


Toplantı diğer Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerinin konu hakkındaki konuşmalarıyla devam etti. Toplantı sonunda , Temmuz ayı içerisinde yapılacak Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri’nde Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenecek olan Ekonomik Kalkınma Sempozyumu’na
Hızlı Tren Projesinin de dahil edilmesine karar verildi. Konuyla ilgili olarak Proje hakkında çalışmaların bizzat içerisinde bulunan KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şeref Oruç ve yine konunun uzmanları olan Devlet Demir Yolları Eski Genel Müdürü Prof. Dr. Vedat Bilgin ile Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi İhsan Özkul’la fikir alışverişinde bulunulmasının da altı çizildi.


Toplantı, Bayburt Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri tarafından bir sonraki toplantının 17 Haziran 2009 Çarşamba günü daha geniş bir katılımla yapılmasının kararlaştırılması ardından sona erdi.

İha
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 15:38:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?