2
Mayıs
2024
Perşembe
BAYBURT

Tarihi kırkçeşmeler yok oluyor

TARİHİ KIRKÇEŞMELER YOK OLUYOR

Bayburt Ulu Camii yanında bulunan tarihi Kırkçeşmeler Şadırvanı bakımsızlıktan dolayı kaybolmaya yüz tuttu.

Yapılış tarihi net olarak bilinmeyen ve şehir merkezinde Ulu Camiinin yanında bulunan muhtemelen cami ile birlikte yapıldığı tahmin edilen şadırvan bir kaç defa değişikliğe uğrayarak tarihi özelliğini büyük ölçüde yitirdi.

Bayburt’un önemli tarihi değerlerinden biri olarak değerlendirilen kırk çeşmeler , yaklaşık 10 yıldan bu yana kirli ve bakımsızlığı nedeniyle kullanılamıyor.

Mahalle sakinlerinden Çakır Çakır, yaklaşık 40 yıldır Uzun Gazi Mahallesinde oturuyorum. Kırk çeşmelere yıllardır kirli derler, ama her zaman insanlarımız buradan çaylarının ve yemeklerinin sularını alırlar. Bazı insanlarımız bu suya kanalizasyonun karıştığını söylüyorlar, ben o kanaatte değilim. Dedikodulara kulak vermemek gerekir. Buranın restorasyon yapıldıktan sonra eski haline getirilmesinde yarar vardır. Yetkililerin gerekli çalışmayı yapacaklarına inanıyorum” diye konuştu.

Camii Kebir mahalle sakinlerinden ve kırk çeşmelerin yakınında esnaflık yapan Şirzat Gazioğlu ise “Uzungazi mahallesinin altından gelen bu suyun boruları eski sistemde ,sarı taşla yapılmış olduğu için sızıntılar oluyor bu nedenle su içilmez hale geliyor. Bu sorun ancak Belediye tarafından Uzun Gazi mahallesinin altyapı sorununun çözülmesiyle halledilmiş olur. Caminin bulunduğu tekneyle çeşme arasında herhangi bir sorun yoktur. Kısacası Belediye Uzun Gazi mahallesindeki kanalizasyon ve su şebeke ağını yenilemedikten sonra bu sorunun halledilmeyeceği kanaatindeyim” dedi.

TARİHİ KIRKÇEŞMELER YOK OLUYOR
TARİHİ KIRKÇEŞMELER YOK OLUYOR
TARİHİ KIRKÇEŞMELER YOK OLUYOR
TARİHİ KIRKÇEŞMELER YOK OLUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 09:18:02
Güncelleme :16 Şubat 2010 Salı 09:24:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?