30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Tarımın kurtuluşu seracılıkta

Doğu Karadeniz İlleri Hizmet ve Kalkınma Birliği (Dokap) Genel Koordinatörü Ramazan Çağlar, Karadeniz Bölgesi'nin Çay ve Fındık Gibi İki Ürüne Bağımlılıktan Kurtulması Gerektiğini Söyledi.

Doğu Karadeniz İlleri Hizmet ve Kalkınma Birliği (DOKAP) Genel Koordinatörü Ramazan Çağlar, Karadeniz Bölgesi'nin çay ve fındık gibi iki ürüne bağımlılıktan kurtulması gerektiğini söyledi.

Karadeniz kıyısında tarıma elverişli arazi miktarının oldukça kısıtlı olduğunu, tarım işletmesi büyüklüklerinin Ordu'da 3.1 hektar, Rize'de 1.8 hektar, Trabzon'da 2.1 hektar, Giresun'da 2.3 hektar, Bayburt'ta ise 7.4 hektar olduğunu kaydeden Çağlar, Bayburt'un diğer illerle kıyaslandığında bölgenin iç kesiminde yer alması nedeniyle daha iyi bir ortalamaya sahip olduğunu ifade etti.

Ürün çeşitliliğinin arttırılması için seralarda bahçe bitkileri yetiştirilmesine önem verilmesi gerektiğini kaydeden Çağlar, "Seralarda, bitkiler daha erken ekildiği ve doğal koşullardan daha yüksek sıcaklıklara ulaşılabildiği için verim yükselir. Doğal şartlarda yapılan tarımdan daha fazla ham madde kullanıldığı ve katma değer üretildiği için sera üretiminde çiftçiler daha yüksek verim alır. Ayrıca, hasat önceden yapılabildiği için ürünler yüksek fiyatla da satılabilir" dedi.

Seracılıkta, aynı dönem içinde domates ve fasulye, domates ve marul gibi iki ürünün arka arkaya ekilmesinin mümkün olduğunu belirten Çağlar, "Ya ikili ekim yapıldığında ya da çiçek gibi daha yüksek değerli ürünler yetiştirildiğinde gelir yükselecektir. Seracılığın karlı bir girişim olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak başlangıçta yapılacak yatırımların maliyeti, sonradan çiftçilerin karşılayamayacağı kadar yüksektir. Bu nedenle, seracılık işine girmek isteyen çiftçiler için yatırım kredisi imkanları sağlanmalıdır" diye konuştu

iha
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2008 Salı 17:29:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
69 GENÇLİK IP: 78.176.52.xxx Tarih : 26.02.2008 21:59:53

BÜTÜN BAYBURTLULARI http://bayburt69.izleturk.com/ BEKLİYORUz