30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Toprağını Tanı Projesi

Erzincan Kalkınma Vakfı(Erzin-Vak) Koordinatörlüğünde Erzincan, Erzurum, Bayburt İlleri Düzey II Bölgelerinden Yerel Kalkınma Girişimi Hibe Programı kapsamında 2006 yılında nüfus ve üretimin yoğun olduğu belde ve köylerden oluşan 37 yerleşim biriminde başlatılan 'Toprağını Tanı Projesi' nin 2007 yılında tamamlanması sonrasında projenin sürdürülebilirliği için başlatılan eğitim çalışmaları devam ediyor.


Erzin-Vak Müdürü ve proje Koordinatörü Mahmut Kılıç, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, proje kapsamında ki yerleşim birimlerinde projenin tamamlandığı 2007 yılına kadar 11 kişilik Ziraat Mühendisi tarafından yeni tarım teknikleri konusunda bilgilendirme ve uygulamalı olarak öğretme çalışmaları yapıldığını belirtti. Kılıç;" Bu eğitimlere katılan çiftçilerimizin 3 bin 50 adet bağ ,bahçe ve tarlasından toprak örnekleri alınarak Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Toprak Analiz Laboratuarında tahlil edilmiş ve tahlil sonuçları sahiplerine ulaştırılarak birebir bilgilendirme ve uygulama çalışmaları yapılmıştır."dedi.


Projenin devamı ve sürdürülebilirliği için üreticilere sebze ve meyve üretimi, Üretici Birliklerinin kurulması ve Damla Sulama konularında 2000 adet Üretici Birlikleri kitapçığı ve Damla Sulamanın önemini belirten 2000 adet broşürün bastırılarak bunların meyve ve sebze üreticiliği yapan 60 köy ve beldeye dağıtımına başlandığını vurgulayan Kılıç," Doğu Anadolu Bölgesinde farklı bir iklim yapısına sahip olan Erzincan, gerek sahip olduğu bu iklim yapısı, gerekse toprak yapısı bakımından meyveciliğe çok uygundur. Bu durum Erzincan'da her geçen yıl meyvecilik sektörünün gelişmesine olumlu katkı sağlıyor. Meyvecilik sektörü Erzincan'da gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. 2007 yılı sonu itibariyle ildeki tarımsal toprakları 1,7'sine tekabül eden 35 dekarlık bir alanda meyvecilik yapılmaktadır. Erzincan taşıdığı bu özelliğiyle yaklaşık 8 milyon insanın sebze ve meyve ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. Mevcut potansiyelin harekete geçirilmesi için de üretici birliklerinin kurulması şarttır. Dağıtımını yaptığımız kitapçık ve broşürler üretici birliklerinin oluşmasına ve modern tarım tekniklerinin köylülerimizin ve üreticilerimizin bilgilendirilmesinde büyük önem sağlayacaktır. Projenin sürdürülebilirliğin olması için yapılan çalışmalar kapsamında ileriki günlerde yeni bastıracağımız kitapçık ve broşürlerle üreticilerin bilgilendirilmesine devam edilecek. Yönetim Kurulumuzun gündeminde bu konuda daha geniş bir çalışma yapılması bulunmaktadır. Ayrıca üreticilerimize yönelik olarak çeşitli konularda konferans verilmesi planlanmaktadır. Erzin-Vak Erzincan'ın gelişimine katkıda bulunmaya devam edecektir"diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 14:22:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?