2
Mayıs
2024
Perşembe
BAYBURT

Türbelerin bakımı onlara emanet

TÜRBELERİN BAKIMI MAHALLE SAKİNLERİNE EMANET

Bayburt merkez Zahit Mahallesi sakinleri, Zahit camii bahçesinde bulunan Hacı Hüseyin Efendi, Zahidi Ceylanı Hazretleri ve Sultan Fahriye’nin mezarının bulunduğu türbenin çevresinin yeniden düzenlenmesini istediler.

Bayburt merkez Zahit mahallesi cami bahçesindeki Dedepaşa efendinin Babası Hacı Hüseyin Efendinin mezarı ve Zahidi Ceylanı Hazretlerinin mezarının yanı sıra her iki mezara 50 metre uzaklıkta bulunan Sultan Fahriyenin türbesinin bulunduğundan mahalle sakinlerinin dışında kimsenin haberi olmadığını belirten vatandaşlar, yerel yönetimlerin bu bölgede yeniden bir çevre düzeni yapması gerektiğini belirttiler.

Türbelerin bulunduğu alanın çevre temizliğinin ve bakımının mahalle sakinleri tarafından yapıldığını belirten Zahit Mahallesi Muhtarı Mahmut Orun, “Bu mezarların ayrı ayrı türbeler haline getirilerek insanların rahatlıkla ziyaret edecekleri konuma getirilmesi Bayburt’un kültürel değerleri açısından büyük önem arz ediyor” dedi.

Mahalle Muhtarı Mahmut Orun, yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Bu mezarları çok sayıda insanımız ziyaret ediyor. Bu zatların yerini bilmeyen çok sayıda insanlarında olduğuna inanıyoruz. Camimizin yanında bulunan Zahidi Ceylani Çeşmesini Duduzarın altındaki dağdan, Zahidi Ceylanı efendinin elindeki çubuğu çekerek getirdiği söylenir. Bu çeşmelerimiz bir dakika boş kalmaz içilebilecek en sağlıklı su olduğunun da bilinmesinde yayar vardır. Sultan fahriyenin mezarının bulunduğu türbenin bakımını türbenin karşısında bulunan Muhsin isimli komşumuz yapmaktadır. Yazın buraya iğde kokusundan giremezsiniz. Buradaki iğde ağacı çevreye devamlı iğde kokusu verir. Ben 60 yaşındayım kalktım ki bu ağaç var. Bu türbenin sökülerek daha güzel bir şekilde yapılmasını istiyoruz “diye konuştu.

TÜRBELERİN BAKIMI MAHALLE SAKİNLERİNE EMANET
TÜRBELERİN BAKIMI MAHALLE SAKİNLERİNE EMANET
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2010 Cuma 10:07:03
Güncelleme :12 Şubat 2010 Cuma 18:53:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?