30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Türkiye'de trafik sorunu

Bayburt Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, Türkiye'deki trafik kazalarının genel durumu hakkında çarpıcı bilgiler verdi.


Karayolları Trafik Güvenliği Haftası sebebiyle düzenlenen törende konuşan Bayburt Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, gelişmiş yada gelişmekte olan tüm ülkelerde en önemli sorunların başında trafiğin geldiğini belirtti.

Trafik sorunun tüm toplumu ilgilendirdiğini kaydeden Gümüş, "Bu sorun toplumumuzun belirli bir kısmını değil, bireyleri ve kurumlarıyla birlikte tamamını ilgilendiren, çok boyutlu bir nitelik taşımaktadır. Her gün kendisini hatırlatan ve hiç istisna tanımadan herkesi hedef alan trafik kazaları bu haliyle kaza tanımlamasının ötesine geçmesine rağmen, kamuoyu gündeminde, yeterli ilgiyi görememektedir. Ülkemizde trafik kavramı; kazaları ve kazalarda trafik zabıtasını çağrıştırmaktadır. Oysa çağdaş düşünce, trafik kavramını çok daha geniş boyutlarda ele almakta ve genel olarak mühendislik hizmetleri eğitimi, ilkyardım, acil müdahale - kurtarma hizmetleri ve denetimi ön plana çıkarmaktadır. Akılcı ve doğru olan düşünce tarzı da budur, nasıl ki trafik sorunu toplumun her bireyini doğrudan ilgilendiriyorsa, bu sorunun çözümüne de herkesin katkıda bulunması gerekir. Trafik mevzuatının görev verdiği kurumlarla birlikte başta basın kuruluşları ve sivil toplum örgütleri olmak üzere sosyal, ekonomik, çevresel ve psikolojik yönlerden zarar görenlerin bilinçli ve gönüllü faaliyetlerde bulunmaları büyük önem taşımaktadır.Trafik kazaları ve sonuçları günlük trafik akışı içerisinde yapılan çok basit kural ihlallerinin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Kaza ile sonuçlanmayan bir çok trafik kural ihlali
de, ya 'ucuz atlatıldı' denilerek belleklerden silinmekte ya da gereksiz derecede kendine güvenden kaynaklanan 'ben kaza yapmam' düşüncesini hakim kılarak, sürücülerimizi yeni kural ihlallerine yöneltmektedir. Oysa, trafik kazaları ile trafik kuralları arasındaki ilişkiler ters orantılıdır. Kurallara uyma oranı azaldıkça, kazaya karışma oranı artmaktadır" dedi.

TÜRKİYE'NİN TRAFİK KAZASI PROFİLİ
Türkiye'de 2007 yılında polis sorumluluk bölgesinde 749 bin 456 adet trafik kazası meydana geldiğini anlatan Emniyet Müdürü Gümüş, bu kazaların 2 bin 671 adedinin ölümlü, 84 bin 295 adedinin yaralamalı ve 662 bin 490 adedinin ise maddi hasarlı trafik kazası olduğunu kaydetti. Kazalarda 3 bin 459 insanın hayatını kaybettiğini bildiren Gümüş, 149 bin 140 kişinin yaralandığını, Türkiye genelinde 2006 yılına göre trafik kazalarında yüzde 13'lük bir artışın söz konusu olduğunu vurguladı. Gümüş, Türkiye'de kazaların yüzde 95'inin sürücü hatalarından kaynaklandığını belirterek, Türkiye'de taşımacılığın yüzde 95'inin karayolu, yüzde 4'ünün demiryolu, yüzde 1'inin de denizyolu ile yapıldığını anlattı.


Bayburt'ta 2007 yılında polis sorumluluk bölgesinde 386 adet trafik kazası meydana geldiğine işaret eden Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, "Bunun 4 adedi ölümlü, 83 adedi yaralamalı ve 299 adedi maddi hasarlı trafik kazasıdır. Bu kazalarda 4 insanımız hayatını kaybetmiş, 214 insanımız yaralanmıştır. Bayburt Polis Sorumluluk Bölgesinde 2006 yılına göre kazalarda yüzde 33'lük artış meydana gelmiştir. İlimizde şu an itibari ile 7 bin 928 adet araç kaydı ve 12 bin 63 sürücü belge kaydı bulunmaktadır" diye konuştu..


Emniyet Müdürü Gümüş, "1980'den günümüze kadar 27 yıllık süreçte Türkiye'de sadece Polis sorumluluk bölgesinde 6 milyon 854 bin 623 adet trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 137 bin 409 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 2 milyon 338 bin vatandaşımız yaralanmıştır. Bu rakamların ışığında Trafik kazalarında Ardahan ve Kilis illerinin nüfusundan daha fazla Bayburt ilinin toplam nüfusunun iki katı kadar insanımız hayatını kaybetmiş, Bursa ilinin toplam nüfusu kadar, Samsun ve Kayseri illerinin nüfusunun iki katı kadar insanımız da bu kazalarda yaralanmıştır. İstiklal Savaşı'ndaki şehit sayımız 10 bin 885 kişidir. Eğer, ülkemizde birkaç yılda İstiklal Savaşı'ndaki şehit sayısı kadar insanımızı trafik kazalarına bağlı ölümlerle kaybediyorsak, herkesçe yapılacak çok şey var demektir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2008 Cuma 18:15:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?