2
Mayıs
2024
Perşembe
BAYBURT

Vergi rekortmenleri ödüllendirildi

VERGİ REKORTMENLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

Bayburt’ta 2008 yılında gelirler, kurumlar ve meslek guruplarında en fazla vergi veren mükellefler ödüllendirildi.

Şair Zihni Kültür Merkezinde düzenlenen ödül törenine Vali Kerem Al, Belediye Başkan Vekili Gültekin Çobanoğlu, Garnizon Komutanı Muhabere Kurmay Kıdemli Albay Faruk Kayadelen, İl Defterdarı Orhan Mutluay ve davetliler katıldı.

KRİZE RAĞMEN BAYBURT’TA VERGİ ARTIŞI SAĞLANDI

Ödül töreninde konuşan Bayburt Defterdarı Orhan Mutluay, “Devlet temel görevlerinin ve Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde duyduğu finansman ihtiyacının en temel asli unsurunun oluşturan verginin önemi bireylere daha iyi anlatılabilmesi kamuoyunda sağlıklı vergi bilincinin oluşturulması geliştirilmesi toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının kazandırılması amacıyla maliye bakanlığınca 1990 yılından bu tarafa her yıl çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir” dedi.

Piyasalarda oluşan daralmaya rağmen mükelleflerin vergi ödemedeki duyarlılıkları ve sorumlu davranışları karşısında Bayburt’un 2009 yılında vergi gelirlerinde Türkiye ortalamasının üzerinde tahakkuk ve tahsilat artışı sağlandığını kaydeden Mutluay, “Dileğimiz vatandaşlarımıza daha kaliteli ve çağdaş çalışma ortamlarında kamu hizmetlerini götürebilmemizdir. 2010 yılı ve izleyen yıllarda da vergi tahakkuk ve tahsilâtlarımızın artması ve ülkemize daha fazla katkıda bulunabilmenin mutluluğunu ve gururunu yaşamamızdır. Ülkemizde yaşanan ekonomik krizle beraber bugün ayakta durmanın bile çok zor olduğu ticari hayatta üzerlerinde taşıdıkları bilinç ve sorumlu davranma erdemliliğini gösteren ve görevlerini yerine getiren bütün mükelleflerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

VERGİ YÜKÜNÜN ADİL PAYLAŞILMASI LAZIM

Vergi rekortmenleri ödül töreninde konuşan Vali Kerem Al ise, “Vergi insanlık tarihi kadar eski. İnsanların teşkilatların bir araya gelmeleriyle başlayan tarihi bir süreç. Hepiniz biliyorsunuz ki devletler bir takım fonksiyonları yerine getirirken harcama yapmazlar. Bu harcamaları en sağlıklı yolu da günümüzde toplanan vergilerdir. Devletler gerek yasalarında, gerek anayasalarında bir takım vergi düzenlemeleri yaparlar. Anayasamızda da verginin adil olması konusunda her vatandaşa düşen görevler öngörülmüştür. Devlet sağlık, adalet, eğitim gibi hizmetleri yürütürken elbette vergi alacaktır. Ama bu vergi yükünün adil paylaşılması lazım. Bunun için kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması lazım. Bunun için mümkün olduğu kadar vergilerin doğrudan alınması lazım. Devlet vergi toplayamazlarsa başka yollara başvururlar. Bir takım kit gibi ürünlere veya tekel gibi ürünlere zam yaparak bu açığı kapatmaya çalışırlar veya borçlanırlar. Dolaylı vergiler adil değil. Mali gücü olanda olmayanda aynı vergiyi ödemek zorunda kalıyor. Verginin adil olabilmesi için mutlaka doğruda vergilerin artırılması lazım. Kayıt dışı ekonominin azaltılması lazım. Bunun içinde devlete ve vatandaşa bir takım görevler düşmektedir. Özellikle vergi bilincinin insanlara küçük yaştan itibaren aşılanması gerekir. Vatandaşlarımızın da sorumluluklarının bilincinde olması lazım. Vergi kaçırılmazdır. Ayrıca devlete düşen bir görev daha var. Vatandaşlarımızdan vergi toplarken güler yüz, insani bir yaklaşım, birçok buzları eritir. Defterdarlığımız, vergi dairemiz inanıyorum ki vergi mükelleflerimize bu candan davranışı, sıcak yüzü esirgememektedir. İlimizin bütün imkânları kısıtlıdır. Bu kısıtlı imkânlara rağmen sorumluluklarını yerine getirip ilk 3’e giren esnafımızı tebrik ediyorum. Onlar candan kutluyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 2008 yılı gelir ve kurumlar vergisinde Bayburt’ta ilk üçe giren mükelleflere ödülleri verildi.

Gelirler vergisinde birinci olan Muhammet Ali Özbek’e Vali Kerem Al, ikinci olan Osman Gülsüm adına kardeşi Hüseyin Gülsüm’e Garnizon Komutanı Faruk Kayadelen, üçüncü olan Nafiz Sayın’a ise Belediye Başkan Vekili Gültekin Çobanoğlu tarafından plaketleri verildi.

Kurumlar vergisinde ise şu şirketler ödül aldı: “Bayburt Özka İnşaat, Asef Eraslan Petrol Ürünleri ve Krali Petrol”

Meslek guruplarında en çok vergi ödeyen Avukat Ahmet Sedat Tomlalı, İnşaat Mühendisi Abdulhamit Karaoğlu ve Serbest Muhasebeci Hakan Kobal plaket aldı.

Belediyelerine ait vergi borçlarını süresinde ödeyen Arpalı Belediyesi’ne ödül verildi.

Defterdarlığın çalışma ve faaliyetlerinde katkıda bulunan Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak’a ve Bayburt Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Selahattin Karaman’a teşekkür plaketi verildi.

Törende defterdarlığın görev ve hizmetlerinin çözüm odaklı yürütülmesinde desteğinden dolayı Bayburt Valisi Kerem Al’a da teşekkür plaketi verildi.

VERGİ REKORTMENLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ
VERGİ REKORTMENLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ
VERGİ REKORTMENLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ
VERGİ REKORTMENLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ
VERGİ REKORTMENLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ
VERGİ REKORTMENLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ
VERGİ REKORTMENLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ
VERGİ REKORTMENLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ
İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2010 Cumartesi 16:23:02
Güncelleme :3 Nisan 2010 Cumartesi 23:14:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?