3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

ÇORUM LEBLEBİSİ DÜNYA KURUYEMİŞİ OLACAK

Çorum Leblebisi dünya markası olma yolunda, Çorumlu müteşebbisler, lezzeti ve tadıyla Türkiye'ye ün salmış meşhur Çorum leblebisini dünya pazarına sunmaya hazırlanıyor.


Birçok hastalığa iyi gelen ve özellikle mide asidini alan şifalı kuruyemiş leblebi, hem lezzeti hem de sağlığa katkıları ile pek çok ülkede insanların damak tadına sunulacak.
Birçok ilde leblebi üretimi yapılırken Çorum leblebisinin tadı ve şekli bakımından eşsiz bir ürüne sahip olması Çorumlu leblebi müteşebbislerini harekete geçirdi.
Daha Önce sade leblebi, kırık leblebi, baharatlı leblebi, tuzlu leblebi ve şekerli leblebi olarak üretilen Çorum leblebisi şu anda 13 çeşit üretilerek insanların damak tadına sunuluyor
Lezzetinin yanı sıra sağlığa katkılarını da dikkate alan Çorumlu leblebiciler ürünlerine orijinal ambalajlar yaparak dünya insanının damak tadına sunmayı hazırlarken leblebi ulaştığı her yerde beğeni topluyor.

RENK RENK ÇORUM LEBLEBİSİ
Çorum leblebisi çeşitleri ile evlerin en önemli eğlencesini olurken, 'Sade leblebi, tuzlu, baharatlı, şekerli, soyalı, çikolatalı, aromalı, kremli, ballı, çilekli, kırık leblebi' çeşitleri insanların vazgeçilmez çerezleri arasında yer alıyor.
Çocuklar özellikle şekerli, çikolatalı ve ballı leblebiyi tercih ederken, büyüklerin tercihi ise kırık, sade, tuzlu ve baharatlı leblebi oluyor.

HER DERDE DEVA
Eğlencelik olarak kuruyemişlerin başında gelen leblebinin lezzeti kadar sağlık yönünden de büyük yararları bulunuyor.
Uzmanlar leblebinin insan sağlığına birçok faydaları olduğunu belirtirken, leblebinin kalorisinin olmadığını vurguluyorlar. Uzmanların görüşlerine göre; leblebi şişmanlatmaz, mide suyunu, asidini çekerek mide ekşimesini ve yanmasını önler, anne sütünü artırır, asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır, neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır, tokluk hissi verir, bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcı olur.

BAYATLAMAYAN TEK ÜRÜN
Gerçek Çorum leblebisini 1 yıl beklettikten sonra yanmaz tavada ısıtılması halinde, yeni yapılmış leblebi lezzetini vereceğini anlatan leblebi ustası Yaşar Bodur, "Gerçek Çorum leblebisi lezzeti, tadı, şekli ile eşsiz bir kuruyemiş şeklidir. Leblebi taze yenir, ancak Çorum leblebisinin bir özelliği, aradan bir yıl da geçse yanmaz tavada leblebi ısındırılması halinde yeniden lezzetlenir. Bu da Çorum'a has bir özelliktir" dedi.
Bodur, "Kuruyemişlerin hemen hepsi yaş sebze veya meyvelerin kurutulması, bazılarının da bir kere kavrulması ile yenebilecek kıvama gelir. Çorum'un meşhur sarı leblebisinde ise durum biraz farklıdır. Leblebi zaten kuru olan nohuttan yapılır. Nohudun leblebiye dönüşmesi bir buçuk aylık bir emeğin ürünüdür. Tarihi dükkanlarda, tek kavrukluk leblebiler çuvallardan tenekelere, oradan leğenlere dolduruluyor. Odun ateşi ile yeterli sıcaklığa ulaşan fırına aktarılan leblebiler son kavurmadan sonra tekrar çuvallara doldurularak dumanı üstünde satışa sunulur" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 17:11:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?