20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇORUM

HAFTA SONU 95 KİŞİYİ KENE ISIRDI

Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınmaya başlaması ile Çorum'da kene kabusu yeniden gündeme geldi.
Çorum Valisi Mustafa Toprak, Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Çomar Deresi yakınlarında düzenlenen doğaya keklik bırakma programında Çorum'da hafta sonu itibarıyla 95 kişinin kene ısırması sonucunda sağlık kuruluşlarına başvuruda bulunduğunu açıkladı. Toprak, keneye bağlı olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesi ile hastanelere başvuran 95 kişinin gerekli tedavileri yapılarak takibe alındığını, kan örnekleri alınan bu kişilerin hiç birisinde hastalık belirtisine rastlanmadığını ifade
etti.


Kenelerden bulaşan ölümcül KKKA hastalığı Türkiye'de son yıllarda her yıl onlarca kişinin hayatı kaybetmesine neden oluyor. Çoğunlukla İç Anadolu Bölgesi'nde görülen ve ülke genelinde sadece geçen yıl 55 kişinin ölümüne neden olan hastalık bu sene de gündemden düşmeyecek gibi görünüyor.


Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte kenelerin hareketlendiğini belirten Vali Mustafa Toprak, "Bazı vatandaşlarımız hala, kenedir bundan bir şey olmaz diye düşünüyorlar. Kene tehdidi bir gerçek, öyle olduğuna göre hafife almak yerine tedbir almamız gerekiyor. Trafik kazası oluyor diye arabaya binmemek olmayacağı gibi kene var diye tedirgin olup dışarıya çıkmamak da olmaz. Tedbirlerimizi alıp, korunma yöntemlerini öğrenip, uygulamak gerekiyor. Bilinçli olup tedbirli hareket etmemiz şart.

Bu konuda tüm hastane ve sağlık ocaklarındaki uzman çalışanlarımızı hizmet içi eğitimden geçirdik. Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli veterinerler de vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendiriyor" dedi.


Arazide çalışan ya da piknik vs. gibi nedenlerle araziye çıkan vatandaşların evlerine döndüklerinde vücutlarını kontrol etmeleri gerektiğini anlatan Vali Toprak, "Alınan her türlü tedbire rağmen kene tutulması olabilir, oluyor da. Hafta sonu bize gelen rakamlara göre ilimizde 95 kene tutulma vakası yaşanmış. Şu ana kadar bir olumsuzluk söz konusu değil. Kene tutulması olduğunda mutlaka sağlık kuruluşundaki görevlilere bunları çıkarttırmak gerekiyor. KKKA hastalığı konusunda bir belirtiye rastlanıldığında
ise sağlık görevlilerinin ifade ettiği dönemler halinde de kan tahlillerimizi günü gününe yaptıracağız. Bununla yaşamak dışında yapılabilecek bir şey yok" şeklinde konuştu.
 

İha
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 17:07:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?