2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

HATAP BARAJI'NDA SU TUTULMAYA BAŞLANDI

Çorum'un Alaca ilçesinde yapımına 1995 yılında başlanan, ancak ödenek sıkıntısı sebebiyle tamamlanamayan Hatap Barajı'nda su tutulmaya başlandı.


Barajın su tutmaya başlaması nedeniyle düzenlenen törende açıklama yapan DSİ Bölge Müdürü Halit Uzunkaya, Hatap Barajı'nın 1995 yılında ihale edildiğini ve yaklaşık 3 sene boyunca baraja ödenek ayrılmadığı için hiçbir çalışma yapılmadığını belirterek, küresel ısınma nedeniyle Çorum'un su ihtiyacını karşılamak amacıyla 2007 yılında sulama amaçlı yapılan barajın içme suyu barajı olarak değiştirildiğini ve barajın bitirilmesi için gerekli ödenek sağlanarak tamamlandığını söyledi.


Halit Uzunkaya, Hatap Barajı'nın tutulabilir su miktarının 12 milyon metreküp olacağını belirterek, Çorum'a 4 milyon metreküp su verileceğini ve barajdan 750 bin metrekare arazinin sulanacağını söyledi.


2009 Haziran ayından itibaren kente su verileceğini belirten Uzunkaya, su arıtma tesisine baraj suyunun bağlanması için ishale hattı projenin tamamlandığını bildirdi. Uzunkaya ishale hattının en kısa zamanda ihalesinin yapılarak 2009 ortalarında su arıtma tesisine suyun aktarılabileceğini kaydetti.


Hatap Barajı'na Koçhisar Barajı'ndan da takviye yapılabileceğini belirten Uzunkaya, "Çorum'da mevcut barajların tamamlanmasının ardından 2040 yılına kadar su sıkıntısı olmayacak" dedi.


Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz ise Hatap Barajı'nın devreye girmesiyle birlikte kentin orta ve uzun vadede içme suyu probleminin olmayacağını söyledi.
Hatap Barajı'nın tarımsal sulama amacıyla yapıldığını belirterek şimdi ise hizmet amaçlı kullanılacağına değinen Başkan Atlamaz, kentin her geçen gün içme suyu ihtiyacının arttığını ve bu nedenle de Hatap Barajı'nın hizmet amaçlı kullanılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.


Hatap Barajı'nın Çorum'un mevcut barajlarından kat ve kat büyük olacağını belirten Atlamaz, Çorumluların çok uzun bir süre içme suyu problemi yaşamayacağını dile getirdi.


Çorum Valisi Mustafa Toprak, kentin su ihtiyacını karşılamak amacıyla tüm imkanların seferber edildiğini belirterek, gerekli çalışmaların yapıldığını ve vatandaşlara sı sıkıntısı yaşatılmayacağını kaydetti.


Yapılan konuşmaların ardından Hatap Barajı'nda su tutulması için Vali Mustafa Toprak'ın talimatıyla kapaklar kapatıldı.
Hatap Barajı'na su tutulması amacıyla düzenlenen törene Çorum Valisi Mustafa Toprak, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, DSİ Bölge Müdürü Halit Uzunkaya ile DSİ görevlileri ve davetliler katıldı

İha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 15:38:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kemal alkan IP: 88.226.37.xxx Tarih : 25.10.2008 12:52:30

iyi günler haberlerinizi kesintisiz izliyorum çokda başarılı buluyorum. benim dikkatimi çeken haber hatap barajıyla ilgili haberin başlıgında çorum un alaca ilçesinde diye başlık atılmış olup hatap barajıyla alacanın ne baglantısını anlayamadım benmi yanılıyorum eger yanılıyorsam özür dilerim çalışmalarınızda başarılar