5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

115'lik nine doktor yüzü görmedi

(ÖZEL HABER) ASIRLIK NİNE DOKTOR YÜZÜ GÖRMEDİ

Çorum'un Sungurlu ilçesine bağlı Muratkolu köyünde nüfus cüzdanı kaydına göre 99, kendi ifadesine göre 115 yaşında olan Hatice nine, bugüne kadar hiç doktor yüzü görmedi.

Sungurlu'nun en eski köyü olan Muratkolu'da 52 yaşındaki torunu Avni Kuzan'ın yanında kalan Hatice Kuzan, günlük yaşamını tek katlı taş evde geçirerek, dağlarının temiz havası ve güneşin tadını çıkarıyor. Bugüne kadar köyünden dışarıya hiç çıkmayan ve tüm yaşamı köyde geçiren Kuzan, yaş itibarıyla bugüne kadar doktor yüzü görmemiş. Sıkıyönetim zamanında nüfusa kaydını geç yaptırdığını, nüfus cüzdanına göre 99, asıl yaşının ise 115 olduğunu iddia eden Kuzan, "Uzun ve sağlıklı yaşamımın sırrını süt ve süt

ürünleri, köy yumurtası, yoğurt ve temiz havaya borçluyum. Devamlı hormonsuz gıdalar yiyorum. Gençliğimde çok çalışırdım. Hayatım boyunca hep temiz hava soludum, toprakla uğraştım. Doğayla iç içe olmak insanı dinç tutuyor" dedi.

18 yaşında evlendiğini söyleyen Kuzan, "Eşimin adı Yahya idi. 1992 yılında hastalanarak 85 yaşında hayatını kaybetti. 2 Oğlum, 6 kızım ve 80'in üstünde torunumun torunları var, hepsi de sağ. 18 yıldır torunlarım ile birlikte yaşıyorum" dedi.

Harp zamanında kıtlık içinde ve çok zor şartlarda yaşadıklarını anlatan Kuzan, "Haymana'ya gavurların geldiğinde kardeşim askerdeydi. O zamanlar su bulamadığımız zamanlar atların içinden geçtiği ve pislediği suyu içerdik. Bizim emsallerimizden 3 kişi harpte kaldı" ifadelerini kullandı.

Hatice Kuzan'ın 73 yaşındaki oğlu Hulusi Kuzan annesinin hafızasının çok güçlü olduğunu ve her şeyi hatırladığını belirterek, "Annem bize o zamanlar yaşadıklarını hep anlatır. Kazım Karabekir Paşa'yı, Fevzi Çakmak'ı, İsmet İnönü'yü biliyor. Fevzi Çakmak ile İsmet İnönü'nün Haymana'da harbe girdiğini, Kazım Karabekir Paşa'nın ise Erzurum Dumlupınar'da harbe girdiğini, o zamanlar 14-15 yaşında genç kız olduğunu söylüyor" dedi.

Annesinin bu yaşa gelene kadar hiç doktor yüzü görmediğini söyleyen Hulusi Kuzan, "Bu yaşına kadar hiç hastanede yatmamıştır. Doktora hiç gitmedi. 3-4 senedir tansiyon hapı ve ağrı kesici haricinde hap kullanmıyor. Kız iken et, süt, yoğurt, köy yumurtasıyla beslenmiş. Babamla evlenince biraz yokluk çekmeye başlamış" diye konuştu.

Hatice ninenin 52 yaşındaki torunu Avni Kuzan ise, "Benim de torunum var. Ninemin diğer illerde yaşayan torunları var. Sayısını biz de tam olarak bilemiyoruz ama 80 üzerinde olduğunu söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

Rahatsızlığından dolayı fazla konuşamayan Hatice Kuzan'ın 1919 yılında, Kurtuluş Savaşı sırasında 24 yaşında, 29 Ekim 1923 Cumhuriyet'in ilanında 28 yaşında, Atatürk`ün öldüğü 1938 yılında ise 43 yaşında olduğu belirtiliyor.

(ÖZEL HABER) ASIRLIK NİNE DOKTOR YÜZÜ GÖRMEDİ
(ÖZEL HABER) ASIRLIK NİNE DOKTOR YÜZÜ GÖRMEDİ
(ÖZEL HABER) ASIRLIK NİNE DOKTOR YÜZÜ GÖRMEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2010 Cuma 16:16:05
Güncelleme :17 Aralık 2010 Cuma 19:02:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?