2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

21 belediyeye kapatma şoku

Çorum'da kapanan 21 beldenin belediye başkanı, Anayasa Mahkemesi'nin nüfusu az olan beldelerin kapatılmalarına ilişkin ret kararıyla büyük şok yaşadı.


Anayasa Mahkemesi, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören 5747 sayılı yasanın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP tarafından açılan davayı sonuçlandırdı. Mahkeme, 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un geçici 1. maddesinin iptal isteminin kabulüne, diğer hükümlerinin iptal
isteminin reddine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Belediyeler Yasası ile ilgili iptal başvurusunu reddetti. Kararla bin 145 belediyenin kapanması kesinleşti.
Çorum'da kapanan 21 belediye arasında yer alan Büyükhırka'nın Belediye Başkanı Aslan Şahin, tek nüfus sayımı baz alınarak beldelerin iptal edilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu' belirterek, "Beldelerin kapatılması tarihi bir hata. Mahkemenin verdiği karara saygılıyız, ancak bu hatadan mutlaka geri dönülmesi gerekir" diye konuştu.


Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çerçevesinde çıkartıldığı belirtilen kanunun ''kentleri köy yapmaktan başka bir sonucu olmayacağını'' savunan Şahin, beldelerin kapatılması için gösterilen gerekçelerin de başkanları rencide ettiğini söyledi.


Çıkartılan kanunla Çorum'da Alacahöyük, Büyükhırka, Çopraşık, Eskialibey, Kunduzlu, Evci, Evren, Alpagut, Çamlıca, Narlı, Elvançelebi, Düvenci, Konaklı, Seydim, Başpınar, Demirşeyh, Kaledere, Kavşut, Tuğlu, Hacıhamza ve Kunduzlu belediyeleri kapatılıyor.

İha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 19:49:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
adem alıç IP: 85.110.189.xxx Tarih : 4.11.2008 08:24:29

kapatılması yerinde bir karar. Belediye yapılması baştan hata idi. Hem devlete yük, hem vatandaşa yük getiriyor. Etkin hizmet mi? o da yok.