2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

'3 çocuk önerisini destekliyorum'

Çorum'a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1’inci Ulusal Gençlik İstihdam Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 çocuk önerisine destek vererek, “Başbakan 3 çocuk derken herkes feryat etti. Biz sosyal güvenlik reformunu hazırlarken yapılan araştırmalar sonucunda 2030 yılında 65 yaş üstü oranının yüzde 14 olacağı ortaya çıktı. Şu anda bu oran yüzde 5.5. 65 yaş üstü nüfusun artmasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak çeşitli sorunlar yaratacağını söylüyorum” dedi.

Bu sabah karayolu ile Ankara’dan Çorum’a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, protokol üyeleri tarafından karşılandı. Çorum Valisi Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret eden Bakan Çelik, daha sonra Anitta Otel’de İşkur Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘1’inci Ulusal Gençlik İstihdam Zirvesi’ne katıldı. Toplantıda Vali Mustafa Toprak, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, İşkur Genel Müdürü Namık Ata, Çorum AKP Milletvekilleri Agah Kafkas, Cahit Bağcı, Ahmet Aydoğmuş, Uluslararası Çalışma Teşkilatı (ILO) Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe ile çok sayıda vatandaş da yer aldı.

Bakan Faruk Çelik burada yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan’ın 3 çocuk önerisine destek verdi. Başbakan’ın bu isteğine herkesin feryat ettiğini dile getiren Bakan Çelik, “Biz sosyal güvenlik reformunu hazırlarken yapılan araştırmalar sonucunda 2030 yılında Türkiye’nin 65 yaş üstü oranının yüzde 14 olacağı ortaya çıktı. Şu anda bu oran yüzde 5.5. Diğer ülkeler 2030 yılında yüzde 14’e bile ulaşamayacak. Bu ülkelerin yüzde 14’lük orana ulaşması 80-100 yıllık bir olay. Ama bizde durağan yaşanan bir nüfus var. 65 yaş üstü nüfusun artmasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak çeşitli sorunlar yaratacağını söylüyorum. Bu sosyal güvenlik reformu gerçekleştiğinde; bunun amacı sosyal güvenlik açıklarını kapatmaktır. Bu süreç günü birlik bir süreç değil, yüz yıla yayılan bir süreçtir” dedi.

SEÇİME YÖNELİK YAŞAM SÜRECİ BİTTİ

Bu süreci iyi takip etmek zorunda olduklarının altını çizen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, mevsimlik, seçime yönelik ve günü birlik yaşam sürecinin artık bittiğini belirterek, “Popülist biçimde yaşamak ortadan kalktı. Özellikle gençlerimiz popülist düşünmemeli ve yaşamamalı. Diğer ülkelerin tümü, mevsimlik ve seçime yönelik yaşamıyor. Geçen yıl işsiz oranı yüzde 9.9’du. Bir yılda bu oran yüzde 9.5’e düştü. 2001 yılında bu yüzde 10.3’tü. İşsizliğin enflasyona oranla çok az miktarda düşmesinin nedeni, kırsaldan kente göçlerdir. Bir yılda 1.5 milyon insan göç etmiş. Bu insanlar köylerinde çalışan olarak gözüküyordu, kente gelince işsiz oldular” diye konuştu.

HEDEF 100 BİN GENCİN İSTİHDAMINI SAĞLAMAK

Gerçeklerle yüzleşmek zorunda olduklarını kaydeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, köyde çalışan olarak görünen nüfusun kente geldiğinde işsiz olarak karşılarına çıktığını anlatarak, “Biz bununla ilgili iki adım attık. Bir, gençlerle el ele verdik. Bununla ilgili istihdam projesi hazırladık. 18-29 yaş arasına gençlere ve kadınlara 5 yıllık teşvik hazırlıyoruz. İkincisi de köyden kente gelen işsizlik oranlarını ortadan kaldırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Köyünde çalışırken, kentte niteliksiz işsiz olanlar için için İşkur Genel Müdürlüğüne 300 trilyonluk kaynak aktardık. Türkiye’nin dört bir tarafında eğitim programları hazırlıyoruz. İlk hedefimiz 100 bin gencin istihdamını sağlamak. Biz bu projeyle her işi yaparım düşüncesini silip, ‘bir işi yaparım ama doğru ve dürüst bir şekilde yaparım’ anlayışını hayata geçiriyoruz. Niteliksiz işsizlere bu proje ile meslek sahibi olma imkanı sağlayacağız” diyerek küresel krize de değindi. Küresel krizin ABD’de patlak verdiğini söyleyen Bakan Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü :

BU ATEŞİN SÖNMESİ İÇİN G-20’LER TOPLANIYOR

“Dünyada ‘istihdamı nasıl sağlarız, yerine işçiyi nasıl sokağa atarız’ anlayışının ortaya çıktığı küresel ekonomik kriz süreci işliyor. Bu kriz ABD’de patlak verdi. Tüm dünyaya yayılıyor. Yaptığımız reformlar bu dönemi sağlıklı şekilde atlatmamızı sağlayacak. Dünyada yaşanan ateşin sönmesi için G-20’ler toplanıyor. Çok ciddi çalışmalar yapılıyor. 10.5 trilyon dolarlık bir alana yayılan bu ateş, büyük bir sarsıntı yaratıyor. Ne kadar güçlü olursanız olun talep azalacak. Finans zorlaşacaktır. Geçmişe bakıldığında genç nüfus avantaj değil, sağ-sol kavgalarının sen-ben çatışmalarının ortasında dezavantaj olarak görüldü. Gençlere huzur verici ortamlar sağlanacak. Ve gençlerimizle bu kavgalardan uzak ortamda çalışmalar yapılacak. Çünkü dünya bunu yapıyor. Biz geçmişte sağ-sol kavgaları, sen-ben çatışmaları ile zaman kaybettik. Artık zaman kaybına tahammülümüz yok.”

Konuşmasının ardından zirvenin yapıldığı otelden ayrılan Bakan Faruk Çelik, MHP İl Başkanı Hüseyin Esenyel’i makamında ziyaret etti. Bakan Çelik daha sonra da CHP, AKP İl Başkanlıkları ile Belediye Başkanlığı’na da ziyaretlerde bulunduktan sonra karayolu ile Ankara’ya dönecek.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 13:26:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?