30
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

50 yıldır kümes ve ahırda yaşıyor!

Çorum'un Alaca ilçesine bağlı Eren köyünde kümeste yaşayan 64 yaşındaki zihinsel engelli kadına Çorum Valiliği sahip çıktı.

Yaşlı kadın, Vali Atıl Uzelgün Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne yerleştirildi.
Eren köyünde yaşayan zihinsel engelli 64 yaşındaki Güldalı Taşdemir'in hikayesi yürekleri burkuyor. Çocuk yaşta anne ve babasını kaybeden ve 2 kardeşi olan Güldalı Taşdemir, 50 yıldır ahır ve kümeste pislik içerisinde yaşıyor. Çevresine zarar verdiği öne sürülen kadının kendi dışkısını yediği de iddia ediliyor.


Eren köyünde yaşanan insanlık dramını basından öğrenen Çorum Valisi Mustafa Toprak'ın talimatı ile Güldalı Taşdemir, Vali Atıl Uzelgün Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne yerleştirildi. Rehabilitasyon merkezinde ilk önce banyosu yaptırılan yaşlı kadın, daha sonra sağlık taramasından geçirildi.
Vali Toprak, Güldalı Taşdemir'in yaşadığı köyde uygun olmayan bir ortamda yaşadığının öğrenilmesi üzerine hemen Sosyal Hizmetler İl Müdürü ve teknik ekipleri köye gönderdiklerini söyledi. Yapılan incelemelerde yaşlı kadının uygun olmayan bir ortamda yaşadığının tespit edildiğini belirten Vali Toprak, "Valiliğimizin aldığı kararla hemen Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne yerleştirdik. Kendisinin 3 ay bir yaşlılık maaşı aldığı ama bu maaşın ailesi tarafından bakım karşılığı gösterildiği duyumunu aldık. Artık Güldalı devletin şefkatli ellerine teslim edildi" dedi.


Vali Atıl Uzelgün Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Gazi Ekici ise, yaşlı kadının yaşadığı dramın ortaya çıkmasının ardından sosyal hizmet uzmanlarının derhal köye gittiğini ifade ederek, "Uzmanlar evde tek başına sağlıksız bir ortamda bulmuşlar. Üzerinde hiçbir giysisi yok. Bunun üzerine görevlilerimiz hiçbir resmi işleme bakmadın çaresiz kadını getirerek huzurevine yerleştirdi. Banyosu yaptırıldı, temiz elbise giydirildi. Odası hazırlattırıldı. Sağlıklı, temiz bir ortamda bakımı devam ediyor.


Eski ve şimdiki halini karşılaştırdığımızda mutluluk duyuyoruz. Yaşlılar ve diğer engellilerle ilgili uyumunu sağlamak için çalışmalar devam ediyor. İlk geldiğinde üzerindeki elbiseler çıkartıldı, temiz elbiseler giydirdik. Şu anda herhangi bir sorunumuz yok" diye konuştu.
Bu arada yaşlı kadının kardeşi Hüseyin Taşdemir, zihinsel engelli ablası Güldalı'nın 50 yıldır bir harabede yaşadığını doğrularken, zeka gelişimini tamamlayamayan ablasının 10 yaşından sonra çevreye zarar vermeye başladığını iddia etti. Bu nedenle önce ahırda, ahır yıkılınca da kümeste tutmak zorunda kaldığını söyleyen Taşdemir, kümeste yatıp kalkan ablasının banyo ihtiyacını ise yaz kış haftada bir gün vücuduna hortum tutarak yaptığını anlattı.

İha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 18:26:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?