8
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇORUM

500 sülün doğaya bırakıldı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde başlatılan 'doğaya yaban hayvanı yerleştirme çalışmaları' çerçevesinde Çorum'da 500 sülün doğaya bırakıldı.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, doğal ve yaban hayatının korunması ve geliştirilmesi amacıyla Kızılırmak Havzası'na 500 sülün bıraktı. Sülünlerin doğaya uyum sağlaması amacıyla Kızılırmak Nehri kenarına geçici kafesler konuldu. 4 yıldır Çorum çevresine sülün bırakan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Osmancık, Kargı ve Oğuzlar ilçelerinde şimdiye kadar 10 bine yakın sülünü doğaya bıraktı. Kızılırmak Havzası içinde yer alan bölgelerin çalılık, yükseklik ve su kenarı gibi özellikler barındırması, sülünlerin doğal hayata çabuk uyum sağlamasını kolaylaştırıyor. Avlanmanın yasak olduğu bölgelerde bolca görülmeye başlanan sülünler, Kızılırmak Havzası'nı yerleşerek çoğalmaya başladı.

Doğal hayatın bozulmaması gerektiğini belirten Vali Mustafa Toprak, "Kuş türleri doğaya faydalıdır. Ancak bilinçsizce yapılan avlanmalar, doğal hayatın dengesini bozuyor. Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün nesli tükenmekte olan kuşları temin ederek tekrar doğaya bırakması sevindirici. İnşallah çevrede bulunan insanlar bırakılan bu sülünlere sahip çıkar ve bu kuş türlerinin çoğalmasını sağlar" dedi.

Kızılırmak Havzası'nda gerçekleştirilen törende konuşan İl Çevre ve Orman Müdürü Ziya Çöpür, yaptıkları organizasyonla doğal yaşama katkıda bulunduklarını söyledi. Sülünleri, Samsun'daki sülün üretme tesislerinden temin ettiklerini ifade eden Çöpür, "Doğaya sülün bırakılan yerlerde 3 yıl boyunca avlanma yasağı uygulanacak. Sülünlerin, doğaya uyum sağlamaları için yaklaşık 15 gün bırakıldıkları yerlerde dev kafesler tutuldu. Türkiye'de, sülün olmayan bölgeye sülün nakli yapılan ve başarılı olan tek il Çorum'dur. Diğer illerin hiçbirinde Çorum'daki başarı sağlanamadı. Vatandaşlarımız ve avcılarımızın da desteğiyle yaban hayatını geliştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Milli Parklar Av ve Yaban Hayatını Koruma Şube Müdürü Mahmut Temel ise Kızılırmak Havzası'nın yapılan nakil çalışmalarıyla sülün cenneti haline geleceğini söyleyerek, "Kızılırmak Havzası'na 4 yıldır sülün bırakılıyor. Bölgeye bırakılan sülünler, yöreye uyum sağlayarak üremeye başladı. Yöre halkının sülünleri bilinçsizce avlamamaları gerekir. Avlamak isteyenlere de fırsat verilmemelidir. Sülünler ancak 450 metre yükseklikte yaşayabilir. Bu sebeple sadece belirlenen bölgelere bu hayvanlar bırakılıyor.

Konuşmaların ardından 500 sülün, Vali Toprak, Garnizon Komutanı Albay Ufuk Tuncer, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Sağlık Müdürü Fikret Purtul, İl Gençlik ve Spor Müdürü Haşim Eğer, İl Bağ-Kur Müdürü Mehmet Bekar, İl Çevre ve Orman Müdürü Ziya Çöpür ve görevliler tarafından doğaya bırakıldı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2007 Çarşamba 18:55:07
Güncelleme :29 Ağustos 2007 Çarşamba 18:58:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?