2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

600 yıllık gelenek

OSMANCIK'TA 600 YILLIK RAMAZAN GELENEĞİ

Çorum'un Osmancık ilçesinde yaklaşık 600 yıl önce başlatılan imaret geleneği ramazan aylarında yoksullara iftar yemeği vermek suretiyle devam ettiriliyor.

1430 yılında Osmanlı Vezir-i Azamı Osmancıklı Danişmendoğlu Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafından bu günkü İmaret Cami bahçesinde inşa edilen aşevinin tarihi geleneği halen yaşatılıyor. Osmancık Belediyesi tarafından tarihi geleneği yaşatmak için her yıl ramazan ayında tarihi aşevinde pişirilen yemek yoksul ailelerin evlerine ulaştırılıyor.

Aşevinden yaklaşık 250 ailenin yararlandığını bildiren Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, "Sosyal Belediyecilik faaliyetlerimizin en önemlilerinden biri olarak gördüğümüz yemek dağıtımını bu yıl da sürdüreceğiz. Tarihi İmaret Camii bahçesinde bulunan aşevimizde, 600 yıl önce var olan imaret geleneğine uygun olarak Ramazan ayında evlere sıcak yemek servisi yapıyoruz. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personelimizce daha önceden tespit edilen yaşlı, yatalak hasta, kimsesiz, sakat ve yoksul durumdaki vatandaşlarımıza çorba, yemek, pilav ve tatlıdan oluşan bir menü servis ediyoruz. Özel kaplarına konan yemekler, hiç soğumadan insanlarımızın iftar sofrasına ulaştırılıyor. Sosyal belediyecilik alanında bu hizmetimizi çok önemsiyor ve severek yapıyoruz" dedi.

Tarihi imaret geleneğine hayırseverlerin de sahip çıktığını vurgulayan Yazıcı, her yıl onlarca hayırseverin aşevine bağışta bulunarak tarihi geleneği yaşatmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

1930 yılında Osmanlı devlet adamı Osmancıklı Koca Mehmet Paşa tarafından yaptırılan İmaret Aşevinden 1839 yılına kadar konuklara ve işçilere her gün yemek sunulmakla birlikte ramazan aylarında da yoksullara iftar yemeği verilmiştir. Daha sonrasında Osmanlı Devleti'nin zayıflaması ile sadece ekmek dağıtılan imaret, bu gün Ramazan aylarında yoksullara iftar yemeği verilerek yaşatılmaktadır.

OSMANCIK'TA 600 YILLIK RAMAZAN GELENEĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2011 Cuma 23:14:01
Güncelleme :30 Temmuz 2011 Cumartesi 13:53:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?