2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Af mahkemeden döndü

Çorum'un Osmancık Belediye Meclisinin ilçede daha önce yapılan kaçak katlara af getiren kararı mahkemeden döndü. Çorum İdare Mahkemesi, "şahıslara özgü bir düzenlemenin amaçlandığı" gerekçesiyle meclis kararını iptal etti.

Çorum İdare Mahkemesi, Osmancık Belediye Meclisinin bazı parsellere yönelik olarak imar kat yüksekliğinin 6 kata çıkarılmasını öngören plan tadilatının onanmasına dair aldığı kararı "Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğin 3. Maddesine" aykırı bularak iptal etti.

Osmancık Belediye Meclisinin 2010 Kasım ayı oturumunda projesine aykırı olarak yapılan teras katların ruhsatlandırılması amacı ile bazı parsellerin imar kat yüksekliğinin 6 kata çıkarılmasını sağlayan kararının iptali için bir vatandaş tarafından Çorum İdare Mahkemesi'nde Osmancık Belediye Başkanlığına dava açıldı.

Davayı kabul eden mahkeme Osmancık Belediye Başkanlığı'nın savunmasını istedi. Avukat Oğuzhan Kaya aracılığı ile yapılan savunmada belediye tarafından inşaat ruhsatı verilmiş ve yapımı tamamlanmış birçok binada son kat ile irtibatlı olarak projesine aykırı şekilde kapalı alanların inşa edildiği, bu alanların da ruhsatlandırılabilmesi için kamu yararı gözetilerek karar alındığı öne sürüldü.
Meclis kararında "şahıslara özgü bir düzenlemenin amaçlandığına" işaret eden mahkeme heyeti, Osmancık Belediye Meclisinin 02.11.2010 tarih ve 2010/74 sayılı kararının, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğin 3. Maddesi gereğince oy birliği ile iptaline karar verdi.

Mahkemeden karara ilişkin yapılan açıklamada ise imar planının tanımına ve amacına vurgu yapılarak meclis kararı gereği yapılacak imar planı değişikliğinin hiçbir kamu yararı gözetmediği gibi "imar affı" getirilmesini ve şahıslara özgü bir düzenlemenin yapılmasını amaçladığı belirtildi. Arıca meclis kararı gereği yapılacak imar plan tadilatının bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayanan bir plan değişikliği niteliğinde olduğunun kabulünün mümkün olmadığı bildirildi.
Mahkemenin oy birliği ile verdiği kararda mahkeme masrafları olarak belirlenen 111 TL'nin de Osmancık Belediyesi tarafından ödenmesi kararlaştırıldı. Osmancık Belediye Meclisi 02.11.2010 tarih ve 2010/74 sayılı kararında Yeni Mahalle, Yazı Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Yeşil Çatma Mahallesi ile Hıdırlık Mahallesi'nde yer alan bazı parsellerin imar kat yüksekliğinin 6 kata çıkarılmasını ön gören plan tadilatlarını onamıştı. Karara MHP'li meclis üyeleri itiraz etmiş, Osman Barışmaz isimli bir vatandaş da mahkemeye taşımıştı.

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2011 Pazartesi 15:49:46
Güncelleme :12 Eylül 2011 Pazartesi 15:53:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?