9
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Aha bizim köyün hali...

Hiçbir icraat yapmadığını öne sürdükleri muhtara tepkilerinden 5 deliyi aza seçen Çorum’un Osmancık İlçesi Akören köylüleri, iki ay önce benzer bir olay yaşayan Bursa’nın Müşküle köylülerini örnek aldıklarını söylediler. Bursa’daki haberi duyunca "Aha bizim köyün hali" diyen Akörenliler, tepkilerinin etkili olduğunu öne sürdüler.

ÇORUM’un Osmancık İlçesi’ne bağlı Akören Köyü’nde muhtara tepki göstererek beş deliyi aza seçen köylüler, iki ay önce aynı şeyi yapan Bursa’nın Müşküle köylülerini örnek aldıklarını söylediler. İlçe Seçim Kurulu’nun akli dengesi yerinde olmayan Asım Uslu ve Şevki Ateş’in azalıklarını düşürmesine rağmen tepkinin etkili olduğunu ifade eden köylüler, bu durumun Türkiye’nin bütün köylerine yayılabileceğini savundular. Hiçbir icraat yapmadığı için muhtar Bünyamin Çoban’a tepki olarak delileri aza seçtiklerini belirten köylüler, "Bursa’daki haberi izlediğimizde "Aha bizim köyün hali" dedik. Köyümüzdeki yaşanan sıkıntı da aynı. Güldük. Bize de milletin güleceğini biliyoruz" diyerek şunları aktardılar:

KOLTUK SEVDALISI

Köylünün gelirini fazla gösterip, yeşil kart almasını engelliyor. Garibana kömür vermiyor, yakın çevresine veriyor. Köyün susuzluktan canı çıkıyor. Günüm dolana kadar muhtarlık mühürünü bırakmam diyor. Koltuk sevdalısı. Caminin çardağını tamir edelim dedik, müftüye şikayet etti. Bu olayda kimse önder olup da azalık kağıdı dağıtmadı. "Muhtara zaten sen akıllı adam olsan bırakır gidersin" dedik. Çağrıları dinlemeyince "Halk da sen bu delilerle daha rahat muhtarlık yaparsın, sana bunlar layık" dedi.

Muhtarın hal ve hareketinden köylü hoşlanmıyor. Başta tip olarak gıcık aldık. Doğru da yapsa halk sevmiyor. Muhtarlığı alınca kendini bir şey sandı. Biz de delileri verdik kucağına. Türkiye duydu ama biz köy olarak prestij kaybettik. Bu olay aslında iyi değil, hoş olmayan şeyler. Gelecek seçimlerde umarım iyi bir muhtar seçeriz. Keşke herkes demokrasi yönünden haklarını aramışlar ve protestolarını yapmışlar deseler. Ağlayacak halimize gülüyoruz.

BAYBAYANANLAŞMA

Askerlik dönüşünde eşinin terk etmesi sonrasında üzüntüden akli dengesini yitirdiği iddia edilen aza Asım Uslu ise "Aza olarak şimdi köyün için ne yapacaksın" sorumuza, "Takım elbise, sohbet, toplantı, bay bayan sohbet anlaşma" kelimelerini aktararak yanıt verdi. Küçükken boğazına takılan ceviz kabuğunu çıkarmak için babasının ayaklarından havaya kaldırarak sallaması sonrasında akli dengesini yitirdiği iddia edilen Nazmi Kalabalık ise "Yol, çeşme, camiye lamba" dedi.

Müşküle geçersiz sayılmıştı

BURSA’nın İznik İlçesi’ne bağlı 2376 nüfuslu Müşküle Köyü’nde de köylüler muhtar Emin Tektaş’ın çalışmalarından memnun olmadıklarını belirterek, akli dengesi yerinde olmayan 4 kişiyi aza seçmişlerdi. Öfkelenen Muhtar Emin Tektaş, köy meydanında tabancasını ateşleyerek intihar girişiminde bulunmuş ve elinden yaralanmıştı. Seçimler daha sonra İlçe Seçim Kurulu tarafından geçersiz sayılmıştı.

Dayanışma içindeler

AKÖREN Köyü kahvesinde hemen her gün biraraya gelen köylüler, muhtara tepki amacıyla aza seçilen köyün delileri Nazım Kalabalık ve Asım Uslu’nun aralarında yaptıkları sohbetlerle kahkahalara boğuluyor. Kalabalık ve Uslu, birbirleriyle uzun süredir arkadaş olduklarını belirtiyor. Elinden sigarasını hiç düşürmeyen köyün deli azası Nazım Kalabalık yıllardır başından çıkarmadığı takkesiyle adeta bütünleşmiş. Kalabalık ilginç mimikleri ve el hareketleriyle de köylünün neşe kaynağı.

Umut ERDEM/hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 09:17:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?