5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Alaca'nın çehresi değişiyor

(ÖZEL HABER) - ALACA'NIN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR

Çorum'un en büyük ilçeleri arasında yer alan Alaca alt yapı ve üst yapı yatımlarıyla değişiyor.

Alaca'yı kabuğunu kıran ve geleceğe umutla bakan bir konuma getirmek için çalışma başlatan Alaca Belediyesi, ilçenin çehresini değiştirdi. Alt yapı çalışmaları ile ilçeye şantiyeye dönerken, hazırlanan Kentsel Dönüşüm Projesi ile de ilçenin 50 yıllık geleceği planlandı.

2009 yılında yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde belediye başkanı seçilen Muhammed Esat Eyvaz, bir yıllık görev süresini değerlendirdi. Alaca halkının kendilerine duyduğu güveni boşa çıkarmadıklarını dile getiren Başkan Eyvaz, seçimler öncesi taahhütte bulundukları projeleri tek tek hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Belediye başkanı olarak yüklendiği sorumluluğun farkında olduğunu vurgulayan Eyvaz, Alacalıların beklentilerine cevap vermek için gayret gösterdiklerini belirterek, "Alaca insanı her şeyin en iyisine layık, onlara layık oldukları şekilde hizmet edeceğiz" dedi.

Koçhisar Barajı, Alaca Çevre yolu, Alaca-Yozgat duble yolu, Alaca -Zile, Alaca - Sungurlu arasındaki duble yol, yüksekokul, Anadolu Öğretmen Lisesi, Kentsel Dönüşüm Projesi, Atık Su Arıtma tesisi gibi projelerin hayata geçmesiyle birlikte Alaca'nın kabuğunu kıracağını vurgulayan Eyvaz, Alaca'dan yeni bir Alaca yapmayı hedeflediklerini belirtti.

"ALACA'NIN 50 YILLIK GELECEĞİNİ PLANLADIK"

Alaca Belediyesi olarak hazırladıkları kentsel dönüşüm projesi ile Alaca'nın 50 yıllık geleceğini planladıklarını anlatan Eyvaz, "Ne pahasına olursa olsun bu projeyi hayata geçireceğiz. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve belediye arasında ön protokol imzalandı. Zemin etüd çalışmaları tamamlandı. Değerleme çalışmaları yapıldı. Önümüzdeki günlerde Toplu Konut İdaresi yetkilileri hak sahipleri ile bir araya gelerek görüşmeler yapılacak. Alaca'yı bölgesinde prestij ve cazibe merkezi haline getirmek

amacımız. Bu yönde de altyapıdan üst yapıya her alanda çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Belediye hizmetleri açısından yapılacak çok iş bulunduğunu bazı bölgelerde park, kanalizasyon ve içme suyu gibi alt yapı ile ilgili sorunların bulunduğunu kaydeden Eyvaz, bu sorunların çözümsüz olmadığını ve çözecek güce sahip olduklarını belirtti.

Belediyenin mali yapısı hakkında bilgi veren Eyvaz, "Göreve geldikten sonra ilk işimiz belediyemizin mali yapısını masaya yatırmak oldu. Belediyenin piyasa ve kamu borçları ile gelirlerinin tablosunu çıkarttık. Uyguladığımız tasarruf tedbirleriyle ve yaptığımız çeşitli projelerden elde ettiğimiz kaynaklarla piyasa borcundan belediyemizi kurtardık. Öncelikle belediyenin Alaca esnafına olan borçlarının tamamına yakınını ödedik. Kamu borçlarına ilişkin olarak da İller Bankası'ndaki payımızdan aylık kesinti yapılmaktadır. Bu yıl içerisinde geçmişten kalan bütün piyasa borçlarımızı ödemiş olacağız" şeklinde konuştu.

"BELEDİYELERİN GÖREVİ HİÇBİR KUŞKUYA MAHAL VERMEDEN EŞİT VE ADİL HİZMET VERMEKTİR"

Tahsilat servisinde vatandaşlara daha hızlı ve kaliteli hizmet etmek için mobil teknoloji hizmetlerini devreye sokan Alaca Belediyesi, su ve kanalizasyon servisinde de mobil endeks dönemini başlattı. Yeni uygulama ile birlikte belediye abonelerden su tahsilatlarını 2 ayda bir yapacak.

Alaca Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, belediyelerin görevinin insanlara hiçbir kuşkuya mahal vermeden eşit ve adil hizmet götürmek olduğunu vurgulayarak, "Günümüz şartları neyi gerektiriyorsa, hizmetin o yönde kendini yenilemesi gerekir. Bugün internet üzerinden birçok bürokratik işlemler gerçekleşiyor. Belediyemiz de bu tür işlemler için mobil teknolojiye geçti. İlk olarak banka kartı ile her türlü tahsilat kolaylığından sonra el terminali ile endeks okuma işlemleri de başladı. El terminali

sistemi, gelirlerin belediyeye dönüşünü hızlandırdığı gibi endeks okuma ve bilgi tespitlerinde standart, güvenilirlik ve kontrol sağlayacak. Sistemin tam olarak oturmasıyla isteyen su aboneleri bankaya otomatik ödeme talimatı dahi verebilecek" dedi.

HER MAHALLEYE PARK

Bu yıl içerisinde ilçe genelinde ciddi bir park çalışması yapacaklarını dile getiren Belediye Başkanı Muhammed Esat Eyvaz, her mahalleye sosyal donatıları olan modern parklar kazandıracaklarını açıkladı.

Mevcut parklarda bulunan oturma gruplarının yenilendiğini, alınan 6 adet oyun grubunun da çeşitli parklara monte edildiğini dile getiren Eyvaz, parklardaki peyzaj çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Belediye hizmetlerinin yanı sıra çalışanların özlük hakları ve çalıştıkları fiziki mekanların iyileştirilmesine de özel önem verdiklerini dile getiren Eyvaz, yeni bir belediye başkanı olarak ilk kez bir toplu sözleşme imzaladıklarını belirterek, imkanlar dahilinde çalışanlara yapabilecekleri en yüksek zammı yaptıklarını açıkladı.

Sözleşmelerde belediyenin bütün imkanlarını ortaya koyduklarını kaydeden Başkan Eyvaz, "Görüşmelere iki taraf olarak bakmadık. Çünkü personelimizle birlikte Alaca'ya hizmet etmekle görevliyiz. Personelimizle biz hep aynı taraftayız. Bu düşünceler doğrultusunda personelimize yapabileceğimiz en yüksek zammı yapmaya çalıştık" dedi.

Alaca Belediyesi'nin büyük bir aile olduğundan bahseden Eyvaz, aile bireylerinin çocuklarına vereceği paralar varsa belediye ailesi olarak kendilerinin de oluşan kaynağı en iyi şekilde değerlendirmeleri ve personeli mağdur etmemeleri gerektiğini belirtti.

Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin karşılıklı anlayış çerçevesinde geçtiğini anlatan Eyvaz, "Biz tüm gelirlerimizi sunduk. İller Bankası'ndan gelen şu, tahsilatımız bu dedik. Maaş ve artışlarını ancak İller Bankası'ndan gelen kaynak ile yapabiliriz dedik. İller Bankası'ndan gelen paranın tamamı personel maaşlarına gidiyor. Bazen yetmediği zamanlar oluyor. Böyle durumlarda da ödemelerimizi durdurup personelimizi mağdur etmiyoruz ve maaşlarını ödüyoruz. Bu imkanları değerlendirerek bu kadar bir artış sağlayabildik" ifadelerini kullandı.

"KALDIRIM İŞGALLERİ SONA ERDİ"

İlçe esnafı ile yaptıkları çalışmalar sonunda kaldırım işgallerini sona erdirdiklerini anlatan Eyvaz, "Yayaların kullanması için ayrılan kaldırımlar tüm insanların ortak kullanım alanlarıdır. Günlük yüzlerce insanın kullandığı kaldırımlara satışlarını artırmak amacıyla bazı esnaflarca satışa sunulan ürün ve malzemelerin sergilenmesi insanların ortak kullanım alanını kullanamamasına sebep oluyor. Dar olan caddelerde bir de kaldırımların işgal edilmesi ile birlikte başta kadınlar olmak üzere yayalar büyük

sıkıntılar yaşıyordu. Ayrıca işyerlerinin kaldırımlara koydukları sebze ve diğer gıda maddeleri hem hoş görüntü oluşturmuyor hem de sağlık açısından sakıncalı oluyordu. Bu amaçla iş yeri sahipleriyle yapılan görüşmeler sonucunda, karşılıklı anlayış içerisinde artık kaldırımların işgal edilmeyeceği kararlaştırıldı. Bu anlayışı gösteren ve herhangi bir zorluk göstermeyen iş yeri sahiplerine teşekkür ediyorum" dedi.

Alt yapı çalışmaları hakkında da bilgi veren Belediye Başkanı Muhammed Esat Eyvaz, şunları kaydetti:

"Veli çayırının halka yeni açılan bölümün alt yapı ve üst yapı iyileştirmeleri yapıldı. 35 bin metrekare kilitli parke taşı alımı yapıldı. Bunun 30 bin metrekaresi çeşitli mahalle ve sokaklarına döşenirken geriye kalan kısmın ise döşenmesine devam ediliyor. Mevsim şartları uygun olduğu müddetçe kilit taşı çalışmalarına devam edilecektir.

Geriye dönük yaklaşık 10 yıldır çok basit istimlak ve özel mülkiyet problemleri çözülemediğinden Yıldızhan Mahallesi'nde her geçen gün büyüyen kanalizasyon sorununa el attık. 850 metre uzunluğunda ana taşıyıcı hattını bitirerek kanalizasyon sorununu çözüme kavuşturduk. Ayrıca Alaca'nın tüm kanalizasyon giderinin tek noktadan deşarj olup arıtma tesisine iletileceği Cumhuriyet Mahallesi Çevre yolu ve Osman Deresi hattı bin 200'lük demirli büyük betonarme büzlerle geçildi ve çeşitli ebatlarda 20'lik 30'luk

ve 40'lık hatlarda çalışmaları sezon itibariyle tamamlanmış olup kanalizasyon arıza ve tamirlerine devam edilmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda mahalle ve sokaklara atılan sıcak karışım asfaltlar zeminin oturmasıyla birlikte yol problemini beraberinde getirdi. Yol problemini belediyemizin temin ettiği sıcak karışım asfaltla ve zaman zamanda rotmils malzeme ile hızla yama ve iyileştirme çalışmaları devam etmektedir.

Kaymakamlık binası önünde bulunan çalışmaz ve atıl durumda bırakılan şelale mekanik, tesisat ve inşaat tamirleri yapılarak tekrar çalışır hale getirilmiş, yine bu bölgede kilitli parke taşı ve çiçeklendirme çalışmaları ile çevre düzenlemesi yapılmıştır. Ayrıca Cumhuriyet Meydanı'ndaki havuzun yıpranan tuğlaları değiştirilmiş etrafı çiçeklendirilmiş ve meydan kenarında bulunan saksılara gül dikilmiştir."

"6 BİN 310 TON SICAK ASFALT YAPILDI"

Eyvaz, mahalle ve sokaklara 6 bin 310 ton sıcak karışım asfaltı döküldüBağünü ifade ederek, "Alaca'nın henüz alt yapı itibariyle asfalt ve taş yapımına uygun olmayan bir kısım yollarına stabilize dolgu malzemesi ve üzerine mekanik malzeme çekilerek iyileştirilmiştir. Yeni asfalt yapılan ana arter yollara kazaları önlemek amacıyla ışıklı hız kesiciler monte edilmiş ve gerekli yerlere yine hız kesici yapımına devam edilecektir.

Atık su arıtma ve içme suyu arıtma tesislerinin proje çalışmaları devam etmektedir. 100 adet konteyner alınarak çarşı merkezindeki eskiyen konteynerlerle değiştirildi. Cumhuriyet Meydanı'ndan kaymakamlık binasına çıkan merdivenler andezit taşı ile kaplandı. Kullanılamaz hale gelen sebze pazarı tuvaletleri taban, duvar kaplamaları, tesisatlar ve tuvalet taşları yeniden yapılarak kullanılır hale getirilmiştir'' şeklinde konuştu.

"KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARINA 62 BİN TL HARCANDI"

Eyvaz, "Yol ve arsa kamulaştırmaları için 62 bin TL ödeme yapılmıştır. Yeni yapılan şehir stadyumu çevresi bataklık ve girilmez halde iken dolgu yapılarak ıslah edilmiş. Spor salonu önü de ilave edilerek metre uzunluğunda bordür, 3 bin 500 metrekare stat çevresine yeni yol inşa edilmiş ve 4 bin metrekare kilit taşı yapılmıştır.

Ayrıca çevre teli yükseltilerek yeni tel çekilmiştir. 2010 fidan dikimi sezonunda ıhlamur, top akasya ve çam olmak üzere 12 bin adet fidan dikimi gerçekleştirilmiştir. Battal Dede parkının wc'leri uçmak üzere iken yıkımı yapılmış ve yeniden inşa edilmiştir'' diye konuştu.

(ÖZEL HABER) - ALACA'NIN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR
(ÖZEL HABER) - ALACA'NIN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR
(ÖZEL HABER) - ALACA'NIN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR
(ÖZEL HABER) - ALACA'NIN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2010 Çarşamba 16:47:01
Güncelleme :15 Nisan 2010 Perşembe 10:11:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?