2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Aleviler buluşuyor

Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen Büyük Alevi Kurultayı üçüncü kez 23 Ekim Pazar günü Çorum Atatürk Kapalı Spor Salonun'da toplanacak.

Karadeniz bölgesindeki Alevilerin örgütlenme, inançsal sorunlarının konuşulacağı, bildirilerin sunulacağı kurultaya katılımın yoğun olması bekleniyor.

Etkinliğe, Amasya’da bulunan Hamdullah Efendi Yaşatma ve Kültür Derneği, Alevi Kültür Derneği Şubesi, Merzifon Piri Baba Kültür Denreği, Suluova Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı şubesi de katılacak. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi Başkanı Nurettin Aksoy, kurultay öncesi tüm hazırlıkların tamamlandığını belirterek, “Devletin tarih boyunca hep bir Alevi sorunu olmuştur. Aleviliğin, din ve mezhep kavramlarının dar sınırlar içine sığdırma çabasına karşılık gelmiş olan bu sorun bugün belirli bir din ve mezhep anlayışının kendisini devlet olarak örgütlenme çabasında tüm imkanlarını seferber etmiştir. Bugün gelinen noktada devlet yeni bir asimilasyon stratejisinin temellerini atmıştır. Alevilerin temel sorunu siyasal ve toplumsal yaşamın Aleviliği diğer inanç gruplarıyla eşit olanaklara sahip olarak yaşamalarına imkan bırakmayacak biçimde örgütlenmiş olmasıdır. Açılım adı altında Alevilere sunulan ve öngörülen inanç eğitim örgütlenme alanında, Alevi tarif ve şekillendirmek tam bir tezat içindedir. Alevilerin siyasal, inançsal ve güncel sorunlarının konuşulacağı Karadeniz bölge kurultayında sorunlarımızı bir kez daha ifade edecek, çözüm önerilerimizi yineleyeceğiz” dedi.

Kurultay'a yoğun katılım beklediklerini ifade eden Aksoy, “Ana hedefimiz ; eşit yurttaşlık hakkı, Alevi inanç ve kültürünün tanınması, zorunlu din dersinin kaldırılması ve seçmeli olması asimilasyon girişimlerinden vazgeçilmesi. Hacıbektaş serçeşme ve inanç merkezlerin Alevilere teslim edilmesi, inanç özgürlüğü için yeni yapılacak Anayasa’da dikkate alınıp yeni düzenlemenin yapılması. Cemevlerinin statüsü, ibadethane olarak belirlenmesi yasallaşmasıdır” diye konuştu.

Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2011 Salı 18:41:10
Güncelleme :18 Ekim 2011 Salı 18:44:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?