9
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Arkeologların korktukları başına geldi

Çorum'da kene tehlikesi nedeniyle tedirginlik içinde çalışan arkeologların korktukları başına geldi ve kazı alanında çalışan bir kişi kene tarafından ısırıldı.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından bu yıl 5 kişinin hayatını kaybettiği Çorum'da, kenelerden, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar kadar kırsal alanlarda kazı çalışması yapan arkeologlar da büyük korku yaşıyor. İl genelinde 5 ayrı noktada yürütülen kazı çalışmalarında en fazla tedirginliği ise Ortaköy Şapinuva'daki kazı ekibi yaşıyor.

Bu yıl bir kişinin kene ısırması sonucu hayatını kaybettiği Ortaköy'de görev yapan kazı ekibi, bölgede haşerelere karşı ilaçlama yapıyor. Tüm önlemlere rağmen kazı ekibinde yer alan bir işçi, kene tarafından ısırıldı. Kazı alanında çalışma yaparken bacağından kene ısıran Kamil Önal isimli işçi, hemen Ortaköy Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Hastanede yapılan müdahale ile Kamil Önal'ın vücudundaki kene çıkarıldı. Önal'ın virüs taşıyan kene tarafından ısırılıp ısırılmadığının anlaşılması için kan örneği alındı.

Ortaköy Şapinuva Kazı Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel, kenelerden bulaşan Kırım Kongo hastalığına karşı çalışma yapacakları alanı ilaçlattıklarını açıkladı. Şapinuva ören yerinin Ortaköy arazisinde yer alması nedeniyle kene gibi canlıların yaşama alanı içerisinde bulunduğunu belirten Aygül Süel, KKKA hastalığına karşı tüm kazı ekibinin çeşitli spreylerle koruma altına aldığını söyledi.

Samanyolu
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2007 Çarşamba 16:42:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tez can IP: 88.244.116.xxx Tarih : 1.08.2007 17:32:13
arkadaşlar bu kazıyapanlar çorum gibi birlerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından bu yıl ölenleri hiç dulmadılarmı insan ölmeden önce önlemrini alsalar iyi olmazmı yetkililerin umrundamı keneler ateş düştügü yeri yakar.