20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇORUM

Aspir bitkisi hasadı başladı

Çorum'da ilk kez bu yıl ekimi yapılan aspir bitkisinin hasadı yapıldı.


Ankara yolu üzerinde İl Tarım Müdürlüğü demastrasyon sahasında yapılan hasat törenine İl Tarım Müdürü Abdulbaki Şahin, Ziraat Odası Başkanı Selahattin Biçer, Müftü Ahmet Çelik ve üreteciler katıldı. İl Tarım Müdürü Abdulbaki Şahin, Türkiye'nin yağlı tohum bitkisin ihtiyacının yüzde 46'sını çiftçiler tarafından üretildiğini belirterek, geriye kalan yüzde 54'lük kısmın ithal edildiğini söyledi. Şahin, aspir tarımının bu açığın kapatılmasında alternatif bir ürün olarak önem kazandığını belirtti.

Şahin, "Aspir tarımındaki en önemli avantaj kuraklığa karşı buğdaydan daha dayanıklı ve maliyetinin daha düşük Buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet-ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir.

Belki de bu özelliğinden dolayı, üreticiler tarafından benimsenmesi daha kolay ve çabuk olacaktır. Bitkinin derin ve kazık köklü olması, tarlayı yumuşatması, erozyonu önlemesi, yabani otu bastırması, meyilli, kıraç ve fakir topraklarda diğer bitkilerden daha fazla verim sağlaması nedenleriyle, nadas alanlarının değerlendirilmesinde kullanılmasa dahi, üzerinde önemle durulması gerekmektedir. Bunun yanında tohumunun çok ekstrem şartlar dışında dökülme tehlikesinin olmaması hasat' kayıplarını asgariye indirmekte, hasadın biçerdöverle yapılması ise maliyeti düşürmektedir" dedi.


Aspir bitkisinin yağının başta yemeklik olarak zeytinyağı kalitesinde sofralarda kullanıldığı gibi sanayide de sabun, boya, vernik, cila olarak kullanıldığını açıklayan Şahin, yağ alınan aspir bitkisinin geriye kalan kısmının içerdiği protein nedeniyle iyi bir hayvan yemi olarak değerlendirildiğini sözlerine ekledi.


Ziraat Mühendisi Tevfik Köse de, aspir bitkisinin özellikleri, çeşitleri, aspir yağı hakkında açıklamalarda bulundu. Program hasat törenin ardından sona erdi

İha
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2009 Pazartesi 21:23:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?