8
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇORUM

Bağ-Kur'u özel fiyatla dolandırmışlar

Bağ-Kur'un Ankara Genel Müdürlük, Yalova, Muğla, Çorum İl müdürlükleri binaları ile bilgisayar ihalelerinde devletin milyonlarca YTL dolandırıldığı ortaya çıktı. Artışlarda özel fiyat uygulanmış.

Hatay başta olmak üzere birçok ildeki resmi kurumlarda gerçekleştirilen ve Kamu İhale Kurumu tarafından soruşturma kararı verilen ihale yolsuzluklarına bir yenisi daha eklendi. Bağ-Kur'un Ankara Genel Müdürlük, Yalova, Muğla, Çorum İl müdürlükleri hizmet binaları yapım ihaleleri ile bilgisayar ihalesinde devletin milyonlarca YTL dolandırıldığı ortaya çıktı.

Yolsuzlukları tespit eden Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurumu (YDK), soruşturma başlatılmasını isterken, durumu TBMM KİT Komisyonu'na bildirdi. YDK raporuna göre, Bağ-Kur soygununun ilk ayağı 2001'de Ankara Genel Müdürlük Binası ihalesinde gerçekleşti. 7 Şubat 2001 birim fiyatlarıyla 4.8 milyon YTL'ye ihale edilen kurum inşaatı için, 2006'ya kadar ihale kanunu ve Başbakanlık tasarruf genelgesine aykırı olarak art arda keşif artışı yapıldı. 32 adet keşif artış raporunun düzenlendiği ihalede, keşif artış tutarı 2005 fiyatlarıyla 32.4 milyon YTL'ye ulaştı.


Özel fiyat uygulandı
Raporda, keşif artışlarında sözleşmede yer alan resmi birim fiyatlar yerine, özel birim fiyatının uygulandığı ve bu fiyatın da zamlı şekilde belirlenerek mükerrer ödeme yapıldığı ifade edildi. Raporda, binanın inşaat alanında artma olmadığı halde, Bağ-Kur Yönetim Kurulu kararıyla 31 Aralık 2005'te yüzde 98 oranında keşif artışı verildiği, keşif tutarının 9,5 milyon YTL'ye yükseltildiği, özel pozların birim fiyatının zamlı uygulanması ve mükerrer işlemler nedeniyle yükleniciye 3.1 milyon YTL fazla ödeme yapıldığı kaydedildi.

Göstermelik soruşturma
Raporda, 2002'de 705 bin YTL'ye ihale edilen ve yüzde 63 oranında keşif artışı verilerek toplam keşif tutarı 1.4 milyon YTL'ye yükseltilen Bağ-Kur Muğla İl Müdürlüğü Hizmet Binası inşaatındaki yolsuzluk ve göstermelik soruşturmaya da değinildi. "Kalıp, iskele, betonarme betonu, demir ve boya pozlarında metraj değerlerin fazla alındığı" dile getirilen raporda, yükleniciye fazla ödeme yapıldığı ifade edildi.

Raporda, aynı yolsuzluk uygulamalarının 2002'de 364 bin YTL'ye ihale edilen ve yüzde 116 oranında keşif artışı verilerek toplam keşif tutarı 1.3 milyon YTL'ye yükseltilen Yalova Hizmet Binası ile 2002'de 713 bin YTL'ye ihale edilen ve yüzde 42 oranında keşif artışı verilerek toplam keşif tutarı 1.2 milyon YTL'ye yükseltilen Bağ-Kur Çorum İl Müdürlüğü Hizmet Binası inşaatı için de geçerli olduğu bildirildi. Raporda, 2005'te 707 bin YTL'ye ihale edilen bilgisayar donanım ve yazılım işi ile yine aynı yıl 498 bin dolara ihale edilen ana bilgisayar kapasite artırımı işlerinde de yolsuzluk yapıldığı vurgulandı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 13:58:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?