3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Bakan Çelik: Kırmızı plaka dönemi bitti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin bulunduğu bölgenin kargaşalarla dolu bir bölge olduğunu belirterek, Türkiye'nin bölgesinde etkili ve müdahaleci olmak zorunda olduğunu söyledi.


Çorum'da düzenlenen 1. Gençlik İstihdam Zirvesi'nin açılışı için Çorum'a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ve dünyada yaşanan olayları değerlendirerek, Türkiye'nin bölgesinde güçlü olmak zorunda olduğunu kaydetti.
MHP, CHP İl teşkilatlarını ziyaretinin ardından AK Parti İl Teşkilatında değerlendirmelerde bulunan Bakan Faruk Çelik, "Türkiye'nin hemen yanı başında savaş içerisinde olan ve sonu ne olacağı belli olmayan Irak sorunu var. Azerbaycan, Ermenistan ile Rusya'nın durumu belli, İran'ın durumu belli, Ortadoğu karışık, yani Türkiye'nin her tarafı karmaşalar içerisinde bulunan bir bölge, bu bölgede Türkiye'nin sessiz olması düşünülemez ve Türkiye bölgede ağabeylik görevini yapmak zorunda" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE ARTIK HARCAMASINI İYİ HESAPLAMAK ZORUNDA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, mevsimlik, seçime yönelik ve günü birlik yaşam sürecinin artık bittiğini belirterek, "Popülist biçimde yaşamak ortadan kalktı. Özellikle gençlerimiz popülist düşünmemeli ve yaşamamalı. Diğer ülkelerin tümü, mevsimlik ve seçime yönelik yaşamıyor. Geçen yıl işsiz oranı yüzde 9.9'du. Bir yılda bu oran yüzde 9.5'e düştü. 2001 yılında bu yüzde 10.3'tü. İşsizliğin enflasyona oranla çok az miktarda düşmesinin nedeni, kırsaldan kente göçlerdir. Bir yılda 1.5 milyon insan göç etmiş. Bu insanlar köylerinde çalışan olarak gözüküyordu, kente gelince işsiz oldular" diye konuştu.

GENÇLERE İSTİHDAM SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ
Gerçeklerle yüzleşmek zorunda olduklarını kaydeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, köyde çalışan olarak görünen nüfusun kente geldiğinde işsiz olarak karşılarına çıktığını anlatarak, "Biz bununla ilgili 2 adım attık. Bir, gençlerle el ele verdik. Bununla ilgili istihdam projesi hazırladık. 18-29 yaş arasına gençlere ve kadınlara 5 yıllık teşvik hazırlıyoruz. İkincisi de köyden kente gelen işsizlik oranlarını ortadan kaldırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Köyünde çalışırken, kentte
niteliksiz işsiz olanlar için İş-kur Genel Müdürlüğüne 300 trilyonluk kaynak aktardık. Türkiye'nin dört bir tarafında eğitim programları hazırlıyoruz. İlk hedefimiz yüz bin gencin istihdamını sağlamak. Biz bu projeyle her işi yaparım düşüncesini silip, 'bir işi yaparım ama doğru ve dürüst bir şekilde yaparım' anlayışını hayata geçiriyoruz. Niteliksiz işsizlere bu proje ile meslek sahibi olma imkanı sağlayacağız" diye konuştu.

KIRMIZI PLAKA İLE HAVA ATMA DÖNEMİNİ BİZ BİTİRDİK
Herkesin yaşanılan ekonomik krizlerden ders alması gerektiğini anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Artık senin bölgen benim bölgem deme dönemi bitti, kırmızı plaka ile hava atma dönemini biz bitirdik. Eğer eskisi gibi hava atmaya kalkar isek, bölgede ağabeylik değil, sadece etkisiz ve kendini kurtaramayan bir ülke konumuna geliriz. Bugün muhalefet partisinin etkisizliği dünyaya kapalı olmamasıdır. Dünyada neler olup bittiğini iyi takip etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 18:49:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?