7
Mayıs
2024
Salı
ÇORUM

Bakan Özak Çorum'da

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, AK Parti Hükümeti olarak Cumhuriyet'imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Köylü milletin efendisidir' sözünü KÖY-DES projesi ile hayata geçirdiklerini söyledi. 

Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak, Çorum'un Kargı İlçesi'ne bağlı Saraycık Köyü'nde geçtiğimiz yıl yaşanan yangın sonucu evsiz kalan vatandaşlar için yapılan afet konutlarının anahtar teslim törenine katıldı. Kargı'ya gelen Bakan Özak, ilçe girişinde Çorum Valisi Hüseyin Poroy, AK Parti Çorum Milletvekilleri Agah Kafkas, Ali Yüksel Kavuştu, Murat Yıldırım, Muzaffer Külcü, Kargı Kaymakamı Ömer Toraman, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı. Bakan Özak, Saraycık Köyü'nde geçen yıl yaşanan yangın felaketi sonucu evsiz kalan vatandaşlar için yaptırılan afet konutlarının anahtar teslim töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de çok sayıda deprem, sel, heyelan, çığ ve yangın gibi afetlerin yaşandığını belirtti. Son yüzyılda meydana gelen depremlerde 95 bin, heyelanlarda 83 bin, kaya düşmesi sonucu 28 bin 500, çığ afetlerinden 5 bin 154, yangınlar sonucu 2 bin 100 konutun zarar gördüğünü ve bu afetlerden dolayı da 100 bin vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade eden Özak, yaşanan tüm afetler sonucu yıllık 6 bin konut ihtiyacının ortaya çıktığını vurguladı. AK Parti Hükümeti döneminde afetler karşısında mağdur olan vatandaşlara 4-5 ay gibi kısa sürede konutlarını inşa edip teslim ettiklerini belirten Özak, ''1966 afetlerinden dolayı konutlarının yapılmasını bekleyen geçmiş yıllardan birikmiş 10 bin 783 afetzedenin konutları olmak üzere hükümetimiz döneminde toplam 20 bin 500 konut, 2 bin 565 ahır inşa edilerek hak sahiplerine teslim edildi. Yılda ortalama 7 bin konut, 900 adet de ahır yaptık" dedi. 

Bakan Özak, AK Parti Hükümeti olarak Atatürk'ün 'Köylü milletin efendisidir' sözünü Köy-Des projesi ile hayata geçirdiklerini ifade ederek, ''Geçen yıl 300 trilyonu, bu yıl da 2 katrilyonu köylümüzün emrine amade ettik. Köyde yaşayan ile ilçede ve şehirde yaşayan insanlarımız eşit şartlarda yaşamalıdırlar. Köylü bizim efendimizdir'' diye konuştu.

"DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ OLARAK 2005 YILINDA KÖYLÜMÜZE 5 KATRİLYON ÖDEME YAPTIK"
Hükümet olarak tarım konusunda da köylüye önemli destekler verdiklerini anlatan Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak, "Doğrudan Gelir Desteği olarak 2005 yılında köylümüze 5 katrilyon ödeme yaptık. Köylümüze daha çok şeyler yapmak istiyoruz ve bunu yapacağız. Özellikle içme suyu ve yol konusunda valiler, kaymakamlar, köye hizmet götürme birlikleri son derece hızlı çalışıyorlar. Bunların takipçisi başbakan. Bu yıl sonunda köylerimiz mutlaka değişiklikle hepimizin karşısına çıkacak. Oradaki insanlarımız şehirdeki insanlarımız kadar çağdaş ortamlarda yaşayabilecekler" şeklinde konuştu. Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Bakan Özak, "Toplu Konut İdaresi (TOKİ) özellikle 1983-2004 yılları arasında 20 yılda 42 bin konut yapabilmiş. Biz 3 yıl 7 ayda 60 bin konutu tamamladık. 180 bin de konuta başladık. Yılda ortalama 2 bin konuttan 20 bin konuta geçtik. Ayda 100 milyon lira vererek hiç peşin para vermeden 20 yıl vadeli konut sahibi olabilmek rüya idi, şimdi gerçekleşiyor. Toplu konut sayıları 500 bine çıkacak. Tutsat (Mortgage) sistemi ekimde çıkacak. İngiltere'de olduğu gibi 30 yılda kira öder gibi konut sahibi olunacak" ifadelerini kullandı. 

Bakan Özak, konuşmasının ardından geçen yıl çıkan yangında evleri ve ahırları yanan ailelere 75 konut ve 32 ahırın anahtarlarını teslim etti. Özak, ayrıca Saraycık Köyü'nde bu yıl içinde yangında mağdur oldukları sonradan tespit edilen ailelere de 11 konut ve 9 ahırın yaptırılarak teslim edileceğini kaydetti. Özak, anahtar teslim töreninin ardından Çorum'daki yol yapım çalışmalarını inceledi. Kargı'dan Osmancık ve Laçin İlçesi'ne geçen Özak, burada yapımı devam eden yol çalışmalarını inceledi. İncelemelerin ardından Çorum'a gelen Bakan Özak, Çorum-Samsun Karayolu üzerindeki asfalt şantiyesine geçti. Daha sonra Çorum Valisi Hüseyin Poroy, Belediye Başkanı Turan Atlamaz ve AK Parti Çorum İl Başkanı Faruk Özkader'i makamında ziyaret etti. 

İl Başkanlığı'nda partililerle bir toplantı yaparak AK Parti Hükümeti ve Bakanlığı'nın çalışmaları hakkında bilgi veren Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, son olarak Çorum-Ortaköy karayolu ile Çorum-Sungurlu karayolunda yapımı devam eden yol yapım çalışmalarını inceledikten sonra karayolu ile Ankara'ya döndü.
iha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2006 Cumartesi 04:53:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?