3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Barajlarda su bereketi

Çorum'da eriyen kar suları il genelinde bulunan barajlardaki doluluk oranını artırdı.

Son yılların en yoğun kar yağışının yaşandığı Çorum'da içme suyu ve sulama amaçlı kullanılan barajlarda su seviyesi 650 milyon metreküpe ulaştı. Türkiye'nin en büyük barajları arasında yer alan 36 kilometre uzunluğa sahip olan Obruk barajında su rezervi 600 milyon metreküp seviyesine yükseldi.

Eriyen kar suları ve yağışlar nedeniyle geçtiğimiz günlerde tamamen dolan Obruk Barajı'nda, su seviyesinin normale dönmesi için kontrollü olarak su tahliyesi yapılmıştı.Çorum'un içme suyu ihtiyacının karşılandığı 26 milyon 703 bin metreküp su hacmine sahip olan Yeni Hayat barajında son ölçümlere göre 18 milyon 114 metreküp su bulunuyor.

4 milyon 600 bin metreküp su bulunan Çorum barajında ise doluluk oranı yüzde 71 olarak gerçekleşti.Doluluk oranı yüzde 92.30 oranın da olan Alaca barajında ise eriyen kar sularının ardından 11 milyon 590 bin metreküp su rezervi bulunuyor.
Hatap barajında ise doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. 12 milyon 370 bin metreküp hacime sahip barajın tamamı doldu. Barajın tamamının dolması nedeniyle zaman zaman su tahliyeleri yapılıyor.

Geçtiğimiz günlerde hizmete açılan ve yeni su tutulmaya başlanan Alaca ilçesindeki Koçhisar barajında ise su seviyesinin yüzde 45 oranında olduğu öğrenildi.

Kısa vadede su sorunun bulunmamasına yetkililer suyun tasarruflu kullanılması için vatandaşlar uyarıyor. Gelecek için herkesin duyarlı olması gerektiğini dile getiren yetkililer, vatandaşlardan, suları israf etmemelerini istediler.

iha
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2012 Perşembe 16:57:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?