2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Barajların yapımına hız verildi

Ülke genelinde küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklık ve su sıkıntısı yaşanırken, Çorum'da yapımı devam eden barajların tamamlanmasıyla susuzluğa çare bulunacak.
Çorum'da Obruk Barajı, Hatap Barajı, Koçhisar Barajı'nın yapımları hızla sürüyor. Obruk Barajı'nın elektrik üretimi yapacağı, Türkiye'nin yüzde 5'lik elektrik ihtiyacını karşılayıp aynı zamanda Oğuzlar, Dodurga ve İskilip havzalarında sulu tarım yapılması imkanı sağlayacağı öğrenildi. Hatap Barajı, Çorum'un içme suyu ihtiyacını karşılarken, Koçhisar Barajı da tarımsal amaçlı kullanılacak. Çorum Valiliği, belediye ve Devlet Su İşleri, ilde su sıkıntısının yaşanmaması için alternatif baraj ve göletlerin
faaliyete geçmesi yönünde projeler hazırlıyor.

TARIM ALANLARI SUYA DOYACAK
Kuraklık sebebiyle yüzde 65 ürün kaybına uğrayan il genelinde barajlar, tarımsal üretim için umut olacak. Obruk Barajı ve Koçhisar Barajı'nın tarımsal alanda kullanılacağı bildirilirken, baraj havzalarında da sulu tarıma geçileceği öğrenildi.
Su tutma işlemi başlanan Obruk Barajı; Oğuzlar, Dodurga ve İskilip ilçelerinin tarım alanlarını sulayacak. Koçhisar Barajı ise özellikle buğday ve arpa üretiminde önemli bir yere sahip olan Alaca ilçesinin arazisini sulayacak.


Alaca ilçesi Büyüköz Çayı üzerinde sulama amaçlı olarak 1995 yılında inşaatına başlanan Koçhisar Barajı'nın 14 bin 618 hektar araziyi sulayacağını belirten DSİ Çorum Şube Müdürü Mustafa Çimen, "Koçhisar Barajı 165 milyon metreküp su depolama imkanına sahip. Şantiye ana ulaşım yolu ve Balçıkhisar köyü yolu, alt temel yapısı ve malzeme ocak yolları tamamlanan Koçhisar Barajı'nın dolusavak yapısının beton imalatı bitirildi. Derivasyon tünelleri kaplama betonları, kontak ve konsültasyon enjeksiyonları ve giriş çıkış yapıları tamamlandı. Beton ve kil kaplama çalışması kısmen yapıldı. 2003 ile 2006 yılında ödenek verilemediğinden çalışma yapılamayan baraj, aşırı kuraklık olması ve kuraklığın tarımı tehdit etmesi sebebiyle bu yıl 2.5 milyon YTL ödenek ile bu yıl çalışmalara yeniden başlandı" diye konuştu.
İşin bitirilebilmesi için yaklaşık 18 milyon YTL'ye ihtiyaç olduğunu belirten Mustafa Çimen, Koçhisar Barajı'nın tamamlanmasının ardından Alaca ilçesinin tarım alanlarının sulanacağını ve kuraklığa çare olacağını ifade etti.

KOÇHİSAR BARAJI İNCELENDİ
Çorum Valisi Mustafa Toprak, Alaca'da yapımı devam eden Koçhisar Barajı'nda incelemelerde bulundu.
Vali Mustafa Toprak'ın baraj alanında yaptığı incelemelerde Garnizon Komutanı Albay Eyüp Bölük, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Alaca Kaymakamı Şahin Arsal, Alaca Belediye Başkanı Fuat İstanbullu, DSİ Şube Müdürü Mustafa Çimen, İl Tarım Müdürü Abdulbaki Şahin hazır bulundular.


Vali Toprak, Çorum'da sulama ve içme suyu konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını belirterek, "Amacımız Çorum'da içme suyu sıkıntısının yaşanmamasıdır ve tarım ile uğraşan vatandaşlarımızın da sulu tarıma geçirilebilmesi için eldeki suları barajlarda toplamaktır. Bu amaçla Çorum'da yapımına başlanan barajların tamamlanması için gerekli ödenekleri sağlamaya çalışıyoruz. Hatap Barajı için 10 milyon YTL ödenek geldi. Koçhisar Barajı için de 2.5 milyon YTL ödenek geldi. Böylelikle yapımı süren barajlarda çalışmalar hızlandı. Koçhisar Barajı ödeneklerin gelmesi halinde 2010 yılının ortalarında tamamlanacaktır. Ancak Koçhisar Barajı'nın önündeki en büyük engel baraj havzasında 14 milyon metreküp kamulaştırılması gereken arazi vardır. Bu da büyük maliyet tutmaktadır" şeklinde konuştu.


Büyüköz Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1995-2002 yılları arasında inşa edilen Koçhisar Barajı'nın gövde hacmi 750 bin metreküp, akarsu yatağından yüksekliği 54 metre, normal su kotunda göl hacmi 165 bin metreküp. Baraj 12 bin 367 hektarlık bir alanı sulayacak.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 18:55:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?