9
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Belediye İsmet Eker ismini yaşatacak

Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 29 Ekim 1923 tarihinde Meclis kürsüsünden Cumhuriyeti ilan eden İsmet Eker'in ailesi, dedelerinin isminin anılmamasına tepki gösterdi.

1914 yılında Osmanlı Mebusan Meclisi'nde Milletvekili olan İsmet Eker, Kurutuluş savaşında Mustafa Kemal Atatürk'ün saffında yer alırken, TBMM'ye Başkanvekilliği yaptı. 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet ilanı sırasında Meclis Başkanvekilliği koltuğunda oturan ve Cumhuriyet İlan metnini okuyan ve 'Cumhuriyet İlan Edilmiştir Arkadaşlar' diyen isim olarak bilinen İsmet Eker, 1962 yılında hayatını kaybederken, ailesi 45 yıldır büyük vefasızlık örneği gösterilerek dedelerinin isminin hiç anılmamasına tepki gösterdi.

Torununun kızı Itır Yalçın'ın eşi Sefa Yalçın dedeleri İsmet Eker'in Cumhuriyeti ilan eden isim olduğunu belirterek, "Büyüklerimiz büyük vefasızlık gösterdi. Cumhuriyet ilan edilmiştir diyen ve Cumhuriyet ilan metnini okuyan İsmet Eker, Çorumlu olmasına rağmen hiç kimse tanımıyor ve ismi anılmıyor" dedi.

BELEDİYE, İSMET EKER İSMİNİ YAŞATACAK
Çorum Belediyesi, Cumhuriyet ilan metnini okuyan ve ilan eden isim olan İsmet Eker'in isminin yaşatılması için çalışma başlatıldı. İlk olarak İsmet Eker'in yaşadığı konakta yapılacak çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Turan Atlamaz, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulması sırasında büyük emeği olan ve Cumhuriyeti ilan eden İsmet Eker'in isminin tanıtılması ve yaşatılması için belediye olarak her türlü çalışma yapılacak. Kültür Bakanlığı ve TBMM Başkanlığı ile irtibata geçilerek İsmet Eker'in yaşadığı evin bir müzeye dönüştürülmesi ve konağın canlandırılması için girişimlerde bulunacağız" şeklinde konuştu.

Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz, 35 yıl bu ülkeye milletvekilliği yapmış ve Cumhuriyeti ilan etmiş bir kişinin isminin unutulmaması için Belediye Kent Arşiv Müdürlüğü'nün harekete geçtiğini hatırlatarak, "İsmet Eker, Hem Türkiye hem de Çorum için önemli bir isim bu isim mutlaka yaşatılacak. Yıllardır, isminin yeterince tanıtılmaması büyük yanlışlık olmuş, ancak bu süreden sonra İsmet Eker ismi layık olduğu yeri bulacaktır" diye konuştu.

Cami-i Kebir İmamı Dersiam ve Müftü Embiyazade Mehmet Nazif Efendi'nin oğlu olan İsmet Eker, 1877'de Çorum'da doğdu. Çorum İbtidai Mektebi ve babasının müderris olduğu Medresede eğitimini tamamladı. 1912 yılında Liva Evkaf Memuru olarak görevlendirildi. Ankara İl Encümen üyesi iken 1 Mart 1914'te İstanbul Mebusan Meclisine Çorum'dan Milletvekili seçildi. Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkması ile başladığı Milli Mücadeleye katıldı. Misak-ı Milli'nin kabulünde etkili isim oldu. Meclisin feshi üzerine Ankara'ya gelerek TBMM'ye 1922 yılında Çorum milletvekili seçildi. 29 Ekim 1923 yılında TBMM'de Cumhuriyet ilan metnini okudu ve Cumhuriyeti ilan etti. 1962 yılında geçirdiği bir ameliyat sonrasında hayatını kaybetti. Çorum'da konağı ve arazisinin bulunduğu aile kabristanında yatmaktadır.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 09:55:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?