7
Mayıs
2024
Salı
ÇORUM

Belediye korsana karşı mücadele ediyor

26. Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali kapsamında korsanla mücadeleye start veren Çorum Belediyesi, 3 bin korsan CD'yi silindirle ezerek imha etti. 

Belediyenin "Çorum'a korsan kitap, CD, kaset ve VCD giremez" sloganıyla başlattığı korsanla mücadele kampanyası, Belediye Başkanı Turan Atlamaz ile kısa adı MESAM olan Türkiye Musiki eseri Sahipleri Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Binboğa ve MESAM Yönetim Kurulu Üyeleri Turhan Taşan ve Faruk Demir tarafından birlikte başlatıldı. Çorum'da başlatılan Korsanla Mücadele Kampanyası'nın Türkiye'ye örnek olduğunu ifade eden Ali Rıza Binboğa, korsanın toplumda "hırsızlık ve hırsızlarla işbirliği" olarak ilişkilendirildiğinde ortadan kalkacağını söyledi. 

Türkiye'de korsan üretimin bu hızla devam ettiği müddetçe eserleri ve sanatı gelecek nesillere aktaramayacaklarını belirten Binboğa, "Eğer sanatçıyı korumak ve onu desteklemek istiyorsanız, korsanla mücadele edin, çünkü bu korsana müsaade ederseniz, sanatçılarımızın eserlerinin her geçen gün yok edilmesini sağlarsınız" şeklinde konuştu. 

Çorum Belediyesi tarafından başlatılan "Korsanla Mücadele" çalışmalarının Türkiye'nin 81 iline örnek olacağının altını çizen Binboğa, festivalin açılış programına katılanlara da bu mücadeleye destek vermeleri için çağrıda bulundu. Türkiye'de müzik eserlerinde korsan kullanım oranının ortalama yüzde 70'ler seviyesinde olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz, "Korsan nedeniyle müzik sektörünün yıllık cirosu 1991 yılında 200 milyon dolar iken 2001 yılında 50 milyon dolar seviyesine düşmüştür. Müzik sektöründe korsan sebebiyle devletin vergi kaybının 37 trilyon olduğu tahmin edilmektedir. Yine yayıncılık sektöründe korsan kaybının 300 trilyonu bulduğu, ders kitaplarındaki korsan kaybının ise 80 trilyon olduğu tahmin edilmektedir. Diğer bir korsan türü ise bilgisayar yazılımlarında ortaya çıkmaktadır. Ülke olarak mevcut yüzde 66'lık korsan yazılım kullanım oranını yüzde 10 azaltmak Türkiye'de vergi gelirlerine yıllık ek 600 milyon dolar katkı sağlayabilir ve bilişim teknolojileri sektörünü yüzde 120 büyüterek, Türkiye'yi sektörde bölge lideri konumuna getirebilir" dedi. 

Türkiye'nin, yıllardır korsan fikir ve sanat eserleri alanında dünya ölçeğinde kötü bir şöhretinin bulunduğunu hatırlatan Turan Atlamaz, "Bu şöhret aynı zamanda ülke ekonomisini ve dolayısıyla hepimizi çok yakından ilgilendirmektedir. Bu alanda devletimizin uğradığı vergi kaybından tüm toplum olarak zararlı çıkmaktayız. Hepimiz korsan yayınlarla mücadele etmeli ve bunu kendimize görev saymalıyız. Bugün burada başlatacak olduğumuz 'Korsan'a Hayır' kampanyasının tüm Türkiye'ye örnek olmasını diliyorum" açıklamasında bulundu.
İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2006 Perşembe 15:13:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?