5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Belediyeden şehitler anıtı

ÇORUM BELEDİYESİ'NDEN ŞEHİTLER ANITI

Çorum Belediyesi, Çanakkale şehitleri anısına yaptırılan ilk anıtlardan benzerini Çorum için yaptırdı.

Çanakkale Zaferi'nin 95. yıldönümü ve 18 Mart Şehitler Günü nedeniyle Kültür Sitesi önüne top mermilerinden yapılan temsili anıt Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenlerinden Mustafa Oktay tarafından yapıldı. Resim öğretmeni Mustafa Oktay, "Ey Türk Uyuma" isimli anıtın bilinen ilk Çanakkale şehitleri anıtı olduğunu Çanakkale Zaferi'nin 95. yıldönümü ve 18 Mart Şehitler Günü nedeniyle ilk olarak Kültür Sitesi önünde sergilendiğini bu anıtın daha sonra sabit bir yere dikileceğini söyledi. Yapılan Çanakkale

şehitleri anıtının Çorum Belediyesi'nin maddi desteğiyle hayata geçirildiğini açıklayan Oktay, anıtın kaidesinin polyesterden yapılmış 88 adet boş kovan ve bir tanede top mermisinden oluştuğunu açıkladı. Oktay, "Ey Türk Uyuma" anıtının isminin nerden geldiğini ve ne anlam taşıdığını da şu şekilde ifade etti:

"O günlerde Gelibolu Jandarma komutanı olan Yüzbaşı Kadri şarapnel parçası ile şehit olunca başta yüzbaşı Kadri ve diğer şehitler anısına silah arkadaşları cephede topladıkları boş kovanlardan bu anıtı yapmışlardır. Yüzbaşı Kadri askerlerine sürekli düşman ordusunun neden ülkemizi bölüp parçalamak istediklerini anlatırken her anlatım sonrası sözlerini 'Ey Türk Uyuma' ile bitirdiği içinde anıta bu isim verilmiştir."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2010 Perşembe 20:06:00
Güncelleme :19 Mart 2010 Cuma 09:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?