5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Bir afiş krizi de Çorum'da

ÇORUM'DA AFİŞ KRİZİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Eylül'de Çorum'a yapacağı ziyaret öncesi AK Parti ve ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasında afiş krizi patlak verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çorum programı öncesi AK Parti Çorum İl Başkanlığı tarafından ildeki bilbordlara "Recep Tayyip Erdoğan geliyor, Çorum 'evet' diyor" yazılı afişler asıldı.

Bunun üzerine CHP ve MHP Çorum Valiliği ve Yüksek Seçim kurulu'na (YSK), 12 Eylül'de yapılacak olan referandum öncesi yasakların çiğnendiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

CHP ve MHP'nin itirazını görüşen Merkez İlçe Seçim Kurulu, Başbakan Erdoğan'nın resminin bulunduğu ve il genelindeki tüm bilbordlara asılan "Recep Tayyip Erdoğan geliyor, Çorum 'evet' diyor" afişlerin kaldırılmasını kararlaştırdı.

Merkez İlçe Seçim Kurulu'nun toplatma kararıra rağmen afişlerin toplatılmaması üzerine CHP harekete geçti. CHP İl Başkanı Tufan Köse, Merkez İlçe Başkanı Ahmet Kayış ve bir grup partili Bahabey Caddesi Sanatseverler Kavşağı'ndaki bilbordlarda asılı olan "Recep Tayyip Erdoğan geliyor, Çorum 'evet' diyor" yazılı afişlerinin üzerini üzerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafının bulunduğu "Türkiye İçin Hayırlı Olsun" yazılı afişlerle sembolik olarak kapattı.

Afiş asımı sırasında Emniyet Müdür yardımcısı Alaattin Peltek ve bazı görevli polisler Sanatsever Kavşağı'na gelerek bir süre CHP İl Başkanı Tufan Köse ile görüştüler.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan CHP İl Başkanı Tufan Köse, "AK Parti iktidarında keyfilik ve hukuksuzluk salgın hastalık gibi ülkede yayılıyor" iddiasında bulundu.

AK Parti İl Başkanlığı'nın yasalara aykırı, izin alınmaması ve emniyetin tüm uyarılarına rağmen "Recep Tayyip Erdoğan Geliyor, Çorum 'Evet' Diyor" yazılı afişlerini Çorum'a iki hafta içerisinde yapılan bilbordlara astığını hatırlatan Köse, "Dün yaptığımız itiraz Merkez İlçe Seçim Kurulu'nca bugün kabul edildi. Seçim Kurulu, asılan pankartların afişlerin kaldırılmasını kararlaştırıldı" dedi.

Kararın Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilerek tebliğ edildiğini açıklayan Köse, "Ancak yetkili emniyet görevlisi aradığımızda afişlerin itiraza tabi olduğunu, henüz kaldırılmasına gerek olmadığı gibi ayak direme işleri olunca Cumhuriyet Halk Partisi olarak sembolik olarak Bahabey Caddesi'ndeki 'evet' afişlerini 'hayır' afişleriyle kapatıyoruz. Yarın (Bugün) eğer Çorum'daki diğer afişler kaldırılmazsa bütün Çorum'u 'hayır' afişleriyle donatacağız. Madem hukuksuzluğa dur diyen yok, biz bu hukuksuzluğa üstünü kapatıyoruz" diye konuştu.

Yarın (Bugün) afişlerin kaldırılmasını istediklerini dile getiren Köse, "Tebligatlar ilgili yerlere ulaştı ancak henüz yaptırım uygulanmadı. Şu anda bekliyoruz. CHP olarak hukuka, yasalara saygılı bir partiyiz karar da kendilerine ulaşmış. Ortamı germekten ziyade tepkimizi ortaya koyduk" ifadelerini kullandı.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) bütün Türkiye'de baskı yaptığını iddia eden Köse bu durumu protesto etmek adına 'hayır' afişleri astıklarını bildirdi. Köse, "Yarına (Bugün) bilbordlara asılan afişlerin 23 Ağustos'a kadar kaldırılmasını istiyoruz. 23 Ağustos'tan sonra Seçim Kurulu'nun belirleyeceği aralıklarla her parti kendi afişini asacaktır. Şu anda yasal olmayan bir şeyi düzeltme adına sembolik bir girişimde bulunduk" şeklinde konuştu.

CHP İl Başkanı Tufan Kösesi'nin açıklamasının ardından CHP'liler alkışlar eşliğinde olaysız dağıldı.

ÇORUM'DA AFİŞ KRİZİ
ÇORUM'DA AFİŞ KRİZİ
ÇORUM'DA AFİŞ KRİZİ
ÇORUM'DA AFİŞ KRİZİ
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2010 Pazar 09:13:02
Güncelleme :15 Ağustos 2010 Pazar 15:13:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali yıldırım IP: 78.163.197.xxx Tarih : 16.08.2010 10:21:51

kardeşim sadece çorum mu zannediyorsunuz rize, trabzon ve daha birçok il bu tayyip in afişleriyle dolu hatta köprülere falan her yere asmışlar dondum kaldım...