2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Çeltik hasadı başladı

Türkiye pirincinin yaklaşık yüzde 15'nin karşılandığı Çorum'un Osmancık ilçesinde çeltik hasadına başlandığı bildirildi.

Osmancık Ziraat Odası Başkanı Vedat Küçükgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmancık ve çevresinde yaklaşık bin 800 çiftçinin geçimini çeltik üretimiyle sağladığını belirterek, bölgede üretilen çeltiğin Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 15'ini karşıladığını vurguladı.

Osmancık'ta yaklaşık 40 bin dönüm alanda çeltik ekimi yapıldığını, bunun 25 bin dönümünde Kızılırmak Nehrinden yararlanıldığını, kalan bölümün de açılan sondajlardan elde edilen sularla beslendiğini bildiren Küçükgöz, bölgede yıllık yaklaşık 30 bin ton çeltik üretimi yapıldığını belirtti.

İlçede çeltik hasadına başlandığını ifade eden Küçükgöz, 15 Eylül'de başlayan hasat çalışmalarının 20 Ekim'e kadar süreceğini söyledi. Bu yıl dekar başına ortalama 600 kilogram verim alındığını anlatan Küçükgöz, geçen yıl bu rakamın 900 kilogram civarında olduğuna dikkati çekti.

Küçükgöz, bu yılki hasattan memnun olmadıklarını belirterek, ''Geçen yıl dekar başına 900-1000 kilogram ürün alınıyordu. Bu yıl ise 600-700 kilogram civarında ürün alıyor. Havaların aşırı sıcak olması verimi düşürdü'' diye konuştu.


- ''ÇELTİK ÜRETİMİNDE KALİTE ARTTI'' -


2006 yılı içerisinde Osmancıklı çeltik üreticilerinin eğitilmesi, ürün kalitesinin yükseltilmesi ve yeni pazarların oluşturulmasını sağlamak amacıyla hazırlanan ve AB Merkezi Finans İhale Birimince onaylanan projenin tamamlandığını belirten Küçükgöz, çeltik üretiminde kalitenin arttığını söyledi. Küçükgöz, 6 ay süren ve toplam 26 köy muhtarı ile yaklaşık 1000 üreticinin eğitildiği projeye, AB'den 83 bin avro hibe desteği aldıklarını vurgulayarak, proje bedelinin yüzde 10'unun da oda tarafından finanse edildiğini kaydetti.

Çeltik kalitesinin artırılması amacıyla kurutma makinesi alındığını ve ücretsiz olarak üreticinin hizmetine sunulduğunu bildiren Küçükgöz, ''2006 yılında uygulamaya geçirdiğimiz ve yaklaşık 6 ay süren proje kapsamında bölgemizde üretim yapan tüm çiftçileri eğitimden geçirdik. Bir ziraat mühendisi ve 2 tekniker tarafından verilen eğitimler meyvelerini vermeye başladı. Çeltiğin kalitesi son 2 yılda artış gösterdi. Ancak bu yıl verimin düşmesiyle buna fazla sevinemedik'' diye konuştu.


- ''OBRUK BARAJI ÇELTİK ÜRETİMİNİ BİTİREBİLİR'' -


Bölgedeki çeltik tarlalarının büyük bir bölümünün sulandığı Kızılırmak üzerine yapılan Obruk Barajı'nın şu anda üreticiler için faydalı olduğunu ifade eden Küçükgöz, şunları kaydetti:

''Barajın yapımından sonra ırmak suyu bir hayli temizlendi. Temiz su ürün için iyi bir şeydir. Ancak 5-6 yıl sonra bölgede çeltik üretimi bitebilir. Çünkü barajın yapılması ile birlikte Kızılırmak'ın suyundaki alüvyonlu toprak azaldı. Artık tarlalara toprak gelmiyor. Tarladaki toprak yenilenmediği için üretimde verim büyük oranda düşer. Bu da 5-6 yıl sonra bölgede çeltik üretiminin bitebileceği anlamına geliyor.''

Vedat Küçükgöz ayrıca, girdi fiyatlarının 2-3 kart artmasına rağmen pirincin hala önceki yıllara göre aynı fiyattan satıldığını belirterek, üreticinin giderek zarar ettiğini sözlerine ekledi.

a.a
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 11:33:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?