7
Mayıs
2024
Salı
ÇORUM

Çevre düzenleme planları

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Çorum Valiliği arasında, yapılaşma ve sanayileşme gibi konularda etkin arazi kullanımının sağlanması için imzalanan protokol gereğince hazırlanan, 'Çevre Düzenleme Planı' çalışmalarında ilk aşamanın tamamlandığı bildirildi.
 
4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu gereğince, zorunla hale getirilen 'Çevre Düzenleme Planı' hazırlanması amacıyla açılan ihaleyi kazanan firma yetkilileri tarafından, Vali Atıl Üzelgün toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Çevre ve Orman İl Müdürü Ziya Çöpür, Kayhan&İlke ortak Girişimi Yerleşim Kent Plancısı Özcan Biçer, Şehir Plancısı Gökhan Akgün, Şehir Plancısı Hakan Karademir, bazı daire müdürleri ile ilçe belediye başkanları katıldı. 

Toplantıda konuşan Çevre ve Orman İl Müdürü Ziya Çöpür, yapılaşma ve sanayileşme gibi konularda etkin arazi kullanımı için Çevre Düzeni Planı hazırlanmasının kararlaştırıldığını söyledi. Bu kapsamda Bakanlık ile Çorum Valiliği arasında imzalanan protokol gereğince, Çevre Düzenleme Planı yapılması için ihale yapıldığını anlatan Çöpür, ihaleyi kazanan firmanın Çorum'un yanı sıra Trabzon, Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Tokat illerinin de Çevre Düzenleme Planları'nı gerçekleştireceğini kaydetti. Çevre Düzenleme Planı ile plansız gelişmenin önüne geçileceğini kaydeden Çöpür, "Tüm finansman giderleri Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanacak olan Çevre Düzenleme Planı, illerin ve bölgenin önümüzdeki 25 yılını şekillendirecektir" dedi. 

Proje Koordinatörlerinden Özcan Biçer de, söz konusu çalışmanın ilk aşamasını oluşturan veri toplama, mevcut durum analizi ve sentez çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Çevre Düzenleme Planı çalışmasında başarı sağlamak amacıyla elde edilen bilgilerin yerel düzeyde ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılması gerektiğine dikkat çeken Biçer, Çevre Düzenleme Planı'nın yeni bir plan olduğu için anlatmak da güçlük çektiklerini kaydetti. Proje kapsamındaki tüm illerde koordinasyon kurulları oluşturulduğunu anlatan Biçer, "100 kişilik özel bir ekiple bu işi yapıyoruz. İllerdeki koordinasyon kurullarındaki kaymakam ve belediye başkanları bizlere proje getirmeye başladılar. Şimdi bunları işlemeye başladık" diye konuştu. 

Projenin ilk aşaması olan veri toplama, mevcut durum analizi ve sentez çalışmalarının tamamlandığını ancak tüm bu raporları anlatmanın mümkün olmadığını belirten Özcan Biçer, 2007 yılı içerisinde tamamlanacak çalışma ile yapılaşma ve sanayileşme gibi konularda etkin arazi kullanımının mümkün olacağını da sözlerine ekledi. 

Çevre Düzeni Planı kapsamında Çorum ilinde yapılan analiz sonuçları ve ürettikleri sentezler hakkında Şehir Plancısı Gökhan Akgün ve Hakan Karademir katılımcılara bilgi verdi. Çevre Düzeni Planı'nda şehir ile ilgili en ince ayrıntılara bile yer verdiklerini kaydeden Şehir Plancısı Gökhan Akgün ve Hakan Karademir ise, şehir ile ilgili her türlü detayın kendileri için çok önemli olduğuna değindi. Çorumda yaptıkları analizler sonucunda bazı sentezler ürettiklerini belirten Gökhan Akgün, yapılan analizler sonucunda ekolojik, ekonomik, toplumsal ve madensel sentezleri oluşturduklarını kaydetti. Akgün, ayrıca nüfus, işgücü, sektörler ve alt yapıya ilişkin projeksiyonların da yapıldığına değinerek, her türlü ayrıntıya yer vermek zorunda olduklarını vurguladı.
iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 22:49:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?