2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Çiftçi sele hazırlıksız yakalandı

Çorum'un Osmancık ilçesinde gece yağan şiddetli yağmur ve dolu sel baskınlarının yaşanmasına sebep oldu.


Akşam saatlerinde başlayıp yaklaşık olarak iki saat süren şiddetli yağmur ve dolu yağışı hasat yapan çiftçilere zor anlar yaşattı. Çeltik ve şeker pancarı hasadı yapan çiftçiler, ürünlerini, hasadın ardından yağan şiddetli yağmurun etkisi ile oluşan sele kaptırdılar.


Şiddetli yağmurun neden olduğu sel, Osmancık'ın Girinoğlan, Kargı, Güvercinlik, Sütlüce köylerinde birçok tarım arazisine de büyük zarar verdi. Çorum Osmancık arasındaki ulaşımı sağlayan yolda bulunan köprüden taşan sel suları kısa süreli olarak trafiğin aksamasına da neden oldu. Çeşitli sebze tarlalarının da etkilendiği sel felaketi birçok üzüm bağını da balçık altında bıraktı.


Tarlada henüz hasadı yapılmamış ve hasadı yapılan ürünlerini sele kaptıran çiftçiler zararlarının büyük olduğunu belirtirken, yetkililerden yardım isteğinde bulundular.
Çeltik ve pancar üretimi yapan çiftçi Avni Teke, "Akşam üzeri hazırlıksız bir şekilde yakalandığımız dolu ve şiddetli yağmurdan oluşan sel, tarlada sökemediğimiz pancarı balçık altında bırakırken hasadını yaptığımız çeltiğimizin bir kısmını da muhafaza ettiğimiz yerden sürükleyip götürdü. Bu mevsimde yağış olur ama bu resmen bir felaketti. Hasadını yaptığımız ürünlerimizi mevsim yağışlarından ıslanmaması için koruduk ama aşırı sel koruma altına aldığımız ürünlerin zarar görmesine sebep oldu.

Tarlada sökümünü yapamadığım şeker pancarı ise selin getirdiği balçık altında kaldı. Bunu sökmeme imkan yok, sökemediğim için bu pancar balçık altında mecburen çürüyecek. Sel baskınından meydana gelen zararım nerden baksanız yaklaşık olarak 8-9 bin YTL'yi bulur" diye konuştu.


Kargı köyünde şeker pancarı üretimi yapan Muharrem Derin ise "Zararım büyük, söktükten sonra pancar dairesine teslim edilmek üzere tarlaya öbek yaptığım pancarın yaklaşık 10 tonunu sel alarak götürdü" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 19:30:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?