3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Çiftçiler hasattan memnun değil

Çorumlu çiftçiler hasat sonunda hayal kırıklığına uğradılar.

Ektikleri ürünlerin, maliyetlerini dahi karşılamadığını belirten çiftçiler, tükenme noktasına geldiklerini söyleyerek, devletin tarıma destek olmasını istediler.
Çorum'da hububat, soğan, patates, çeltik ve şeker pancarı eken çiftçiler, hasat sonunda beklentilerinin altında kazanç elde ettiklerini belirterek, "Ektiğimiz ürünün maliyetini dahi karşılayamıyoruz. Hasat sonuna bıraktığımız borçlular kapımızda, emeğimiz boşa çıktı. Devletimiz sesimize kulak versin ve çiftçilere kalıcı çözümler bulsun" dedi.


İşçi tutmadan kendi imkanları ile soğan eken üreticilerin soğanı 100-110 Yeni kuruşa mal ettiğini belirten çiftçiler, "Bugün soğanının satışı kilosu 120 ile 150 kuruş arasındadır. Bu sene ektiğimiz soğandan zarar ettik. Birçok çiftçimizin ürünü ise bekliyor ve çürümeye başladı. Emeğimiz çürüyerek heba oluyor" diye konuştu.
Çeltik üreticisi ise suyun içerisinde ürün yaptıklarını ancak emeklerinin de suya gömüldüğünü belirterek, "Biz bin bir emek ile ürettiğimiz çeltiklerden sadece maliyetini zor kurtarıyoruz. Biz emeğini çekiyoruz, tüccar kazanıyor. Dengesiz bir tarım politikası var. Çeltik ekmeyeceğiz ancak evimizi geçindirmemiz lazım bu nedenle karın tokluğuna üretim yapıyoruz" şeklinde konuştular.


Pancar üreticileri ise bin bir zorlukla ürettikleri şeker pancarının emeklerinin karşılığı olmadığını belirterek, "Kuraklığa rağmen ekim yapıyoruz. Zor şartlar altında üretim yapıyoruz. Ancak mazot, gübre ve üretim giderleri, ektiğimiz ürünlerin hasat sonunda maliyetini dahi çıkartamıyoruz. Devletimizin bize destek olmasını istiyoruz" diye konuştular.

ÇİFTÇİLER EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Çorumlu çiftçilerin de emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Çorum Ziraat Odası Başkanı Selahattiin Biçer, ''İki yanlış tarım politikası uygulanıyor. Çiftçiler, üretim yapan emek harcayan insanlar kazanamıyor. Biz Ziraat Odası olarak çiftçilerimizi kazanacak ürünler üretmek üzere yönlendiriyoruz. Ancak bu yıl çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alamadılar" ifadelerini kullandı.


Ziraat Odası Başkanı Biçer, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu ve Sosyal Güvenlik Kurulu üyesi Selahattin Biçer, son 3 yılda çiftçilerin maliyetlerinin sürekli arttığını, ancak buna karşılık açıklanan hububat taban fiyatlarının 2005 yılındaki fiyatlarla aynı olduğunu söyledi.


Açıklanan Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın taban alım fiyatının çiftçileri memnun etmediğini ve çiftçinin ürettiği ürünün maliyet fiyatı olduğunu öne süren Biçer, "Çiftçimiz ürettiği ürünün sadece maliyet bedelini alıyor. Destek veriliyor, dense dahi çiftçilerin emeğini karşılamıyor" şeklinde konuştu.

ÇELTİK İLE BİRLİKTE UMUTLARIMIZ DA TÜKENDİ
Osmancık'ta yeni hasat döneminin bittiğini ancak devletin açıkladığı fiyatın çeltik üreticilerini memnun etmediğini belirten Osmancık Ziraat Odası Başkanı Vedat Küçükgöz, çeltik üreticilerinin yine hayal kırıklığına uğradığını söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Vedat Küçükgöz, üreticinin emeklerinin karşılığını alamamaları ve borçlarını ödeyememeleri nedeniyle ürünlerini en kısa sürede elden çıkarmak istediklerini ve fiyatların geç açıklanması nedeniyle satışların geçen yıldan yapıldığını belirterek, "Çiftçimiz suyun içerisinde emeğinin karşılığını bekledi, ancak yine kazanan tüccar oldu. Fiyatların geç açıklanması çiftçilerin elindeki ürünlerin zarar etmesini sağladı. Çiftçiler borçlu, ürünü satmak zorundaydı ve fiyatların geç açıklanması birçok çiftçiyi mağdur etti" dedi.


Çorum'un Osmancık ilçesinde Kızılırmak'ın geçtiği 26 köyde en önemli ürün olan çeltik için yaklaşık 35 bin hektar arazinin ekim alanı olarak kullanıldığını belirten Küçükgöz, "Çeltik üreticisi geçen yıl bir anda pirinç fiyatlarının yükselmesi ile bu yıl emeğinin karşılığını alacağını düşünürken, pirinç tüccarları bir anda fiyatları geçen yılki fiyatların çok altına çektiler ve hükümetin de çeltik fiyatını geç açıklaması üzerine üreticiler geçen yıl olduğu fiyattan ürünlerini satmak zorunda kaldı.
Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alamıyorlar, kazanan bu yıl da yine tüccarlar olacak'' ifadelerinde bulundu.

ÇİFTÇİLER PANCAR EKMEKTEN UZAKLAŞIYOR
Çorum'da ürettikleri şeker pancarının bedelini alamamaktan şikayet eden üreticiler devletten destek istedi.


Şeker-İş Sendikası Çorum Şubesi Başkanı Sefer Kahraman, ''Bugün çiftçinin büyük çoğunluğu icralık durumda olan üretilen ürünü pazar etmemektedir. Zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veriyor'' diye konuştu.
Çiftçilerin her dönem pancar ekmekten vazgeçtiğini belirten Şeker-İş Şube Başkanı Kahraman, "Böyle giderse çiftçiler pancar ekimi yapmaktan vazgeçecek ve bu da Türkiye'nin felaketi demektir. Türkiye şeker ihtiyacını karşılamak için mutlaka pancar üreticilerini desteklemeleri gerekiyor'' şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 12:09:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?