2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Çiftçiler üretici birliklerine yöneldi

Çorum'da üreticiler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının desteklemelerde üretici birliklerine öncelik tanıması nedeniyle birliklere üye olmaya başladı.

Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık nedeniyle son yıllarda buğday ve arpa gibi ürünlerde istediği verimi alamayan Çorumlu üreticiler, alternatif ürünlere yöneldi.

Kanola, çeltik, bal ve ceviz üretimine öncelik veren üreticiler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının üretici birliklerine yaptığı tarımsal desteklemelerden yararlanmak, yeni üretim tekniklerini öğrenmek, teknik destek ve eğitim konularında yardım alabilmek için üretici birliklerine üye oluyorlar.

Çorum Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, Çorum nüfusunun yaklaşık yüzde 35'inin geçimini tarım sektöründen sağladığını, il genelinde faaliyet gösteren 13 üretici birliğine toplam 500 üreticinin üye olduğu belirttiler.

İlde 4 birliğin daha kurulma aşamasında olduğunu kaydeden yetkililer, üretici birliklerinin tarım ve hayvancılığın gelişmesine yaptıkları katkının yanında, üreticilerin birçok sorununa da çözüm bulduğunu bildirdiler.


-ARI YETİŞTİRİCİLERİ MARKA OLMA PEŞİNDE-


Yaklaşık 2 yıl önce kurulmasına rağmen kısa sürede büyük ilerleme kaydeden Arı Yetiştiricileri Birliği, ürettiği ''Hattuşa'' markasıyla balda tanınmak istiyor.

Birlik Başkanı Yunus Turna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliğin 45 arıcı ile kurulduğunu, bugün 77 üyeye çıktıklarını belirterek, il genelindeki 45 bin kovandan 5 bininin birliklerine üye arıcılara ait olduğunu söyledi.

Geçen yıl ''Hattuşa'' adını tescil ettirdiklerini ve ilk olarak bal üretimine başladıklarını kaydeden Turna, ''Hedefimiz, birliğimizin de ortağı olduğu bir şirket kurmak. Şirketleşirsek Arap ülkelerine ihracat yapabileceğiz. İhracatın yanı sıra teknik arıcılık, kaliteli ürün ve pazarlama konusunda da atağa geçeceğiz'' diye konuştu.


-SÜTÇÜLER, AB STANDARTLARINI YAKALAMAK İSTİYOR-


Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Keçeci, birliğin, Çorum'daki süt potansiyelini değerlendirmek ve devletin kooperatifler aracılığıyla hayvancılığa yaptığı yatırımların amacına ulaşmasını sağlamak için kurulduğunu ifade etti.

Keçeci, üreticilerin ürünlerini değerinden pazarlanmasını sağlamayı amaçladıklarını, kısa sürede birliğin süt toplamaya başladığını ve Çorum'da AB standartlarında süt ve süt ürünleri tesisi kurmak için çalışma içinde olduklarını bildirdi.


-AK KARAMAN KOYUN IRKINI ISLAH EDECEKLER-


Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve kente AB standartlarında et entegre tesisi kurulmasına altyapı hazırlamak amacıyla geçen yıl kurulan Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği, bölgede yetiştirilen ''Ak Karaman'' koyun ırkının ıslah edilerek et veriminin artırılması için çalışma yapacak.

Birlik Başkanı Şevket Avcu, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunlarının çözümü konusunda 25 çiftçinin bir araya gelerek birliği kurduğunu, birliğin üreticilere bilgi ve teknoloji desteğiyle pazarlama sorununun çözülmesi için yardımcı olduğunu belirtti.

Çorum'da AB standartlarında et entegre tesisi kurulması için çalışma yapacaklarını aktaran Avcu, Çorum'da küçükbaş hayvancılığın kayıt altına alınması projesini de hayata geçireceklerini kaydetti.

a.a
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 13:53:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?