3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Çiftçinin borçları ertelendi

AK Parti Çorum Milletvekilleri Salim Uslu, Cahit Bağcı ve Murat Yıldırım 28.08.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararı ile kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelendiğini ve bu ertelemeden Çorum'un da faydalandığını belirttiler.

Konuya ilişkin olarak ortak bir yazılı açıklama yapan milletvekilleri, "01.01.2012 tarihinden bugüne kadar meydana gelen sel, su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve tabii afet nedeniyle ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilerin ve bu zararlarını hasat tespit komisyonlarınca tespit ettiren çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan düşük faizli kredi borçları bir yıl süreyle ertelendi" dediler.

Tarımın ve üretimin doğa şartlarına da bağlı olduğunu vurgulayan milletvekilleri, yaşanan kuraklık nedeniyle bazı çiftçilerimizin zor duruma düştüğü ve bu noktada borç erteleme kararının çıktığı hatırlatılarak Bakanlığımızın çiftçilerin mağdur olmalarına izin vermediğini belirttiler. Borçların ertelenmesi için çiftçilerimizin bir ay içerisinde Ziraat Bankası ve Tarımsal Kredi Kooperatiflerine başvurmaları gerekiyor.

AK Parti Çorum Milletvekilleri çiftçiye ve tarıma son derece önem verdiklerini belirterek, "Çorum'da sulama alanında büyük projelere imza attık. Hatap, Obruk, Koçhisar, Kızılırmak (Tımarlı) barajları sulama projelerinin tamamlanmasıyla birlikte toplamda yaklaşık 700 milyon TL.'nin üzerinde yatırım yapılmış olacaktır. Ayrıca Devlet Su İşleri - İl Özel İdaresi tarafından yapımı tamamlanan ve devam eden sulama göleti ile sulama tesislerinin toplam yatırım bedeli ise yaklaşık 120 milyon TL'dir. Sulama yatırımlarının sonuçları önümüzdeki yıllarda ciddi bir şekilde görülecektir. Ayrıca 2003-2011 yıllarında tarım ve hayvancılıkta çiftçimize 27 ayrı alanda 685 milyon TL, 30 tarımsal kalkınma kooperatifimize ise 27,5 milyon TL'lik destekleme yapılmıştır. AK Parti döneminde Çorum'a toplamda yapılan sulama yatırımları ve yapılan desteklemeler 1,5 Milyar TL'nin üzerindedir. Yapılan yatırım ve desteklemelerin geçmiş dönemlerle mukayese edilmesi mümkün değildir." dediler.

Açıklamanın son bölümünde, kimi muhalefet parti sözcülerinin sırf muhalefet yapmak adına yapılan yatırımları görmezden gelerek laf üretmesini insaflı ve sorumlu siyaset anlayışıyla bağdaştıramıyoruz ifadelerine yer verdiler.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2012 Çarşamba 19:07:27
Güncelleme :29 Ağustos 2012 Çarşamba 19:09:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?