5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Çorum: Tarihe sahip çıkmıyoruz

Çorum'da, 'Hitit Medeniyeti' konulu konferansta konuşan Hazine eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez, yöneticilerin Hititler'in başkenti olan Boğazkale'ye ilgisiz kaldıklarını söyledi.
Bu yıl 24. düzenlenen Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Hitit Defilesi'ni izlemek için festivalin 5. gününde Çorum'a gelen Mahfi Eğilmez, Müze Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Hitit Medeniyeti' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Hitit Medeniyeti hakkında yaptığı çalışmalar ve son olarak yazdığı 'Anitta'nın laneti' adlı kitabıyla adından söz ettiren Mahfi Eğilmez, son çalışmasında Hitit tarihini ekonomik açıdan incelediğini anlattı. Mahfi Eğilmez, eserinin Hitit ekonomisiyle ilgili olduğunu, çalışmasında Hitit'lerin para birimlerini, o zamanki yaşam standartlarını ve kişi başına düşen gelirleri dahi hesapladığını söyledi. "Japonya İmparatoru'nun bile dünyada görmek istediği yerler arasında saydığı Boğazkale ve Alacahöyük'e bizim yöneticilerimiz 240 kilometre uzakta olmalarına rağmen ilgi göstermiyor" diyen Mahfi Eğilmez, Çorum'un Hitit tarihini iyi değerlendirerek önemli kazanımlar yapabileceğini ve kentin daha popüler bir yer olması için de Asmalı Konak benzeri bir dizi film çekilmesi gerektiğini dile getirdi.
Çorum'un paha biçilmez bir hazineye sahip olduğunu belirten Mahfi Eğilmez, bu hazinenin en iyi şekilde değerlendirilip yeni projeler üretilmesi gerektiğini belirtti. Önceki gün Boğazkale'de düzenlenen ve bugünde Anitta Otel'de tekrarlanacak Hitit Defilesi'nin çok yerinde olduğuna dikkat çeken Eğilmez, bunun gibi orijinal çalışmalarla iyi kazançlar sağlanabileceğini hatırlattı. Mahfi Eğilmez, kazanç ve iş sahalarının yanı sıra bu çalışmalarla turizme de küçümsenemeyecek katkılar sağlanabileceğini kaydetti.
Mahfi Eğilmez, dünyada Hitit Medeniyeti'ne gösterilen ilgiye değinerek, "Almanlar soylarının Hititler'den geldiğini savunuyorlar o nedenle Çorum ve çevresiyle ilgileniyorlar. Japonya'da ise Hitit'leri anlatan ve milyonlarca satan çizgi romanlar var. Bu nedenle Japonlar, Hitit tarihini ve Çorum'u daha yakından tanımak için Çorum'a geliyorlar" şeklinde konuştu.
iha-çorum
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2004 Çarşamba 10:11:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?