3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Çorum alev alev yanıyor!

Çorum’un Kargı İlçesi’ne bağlı Saraycık Köyü’nde çıkan yangında şu ana kadar 80’den fazla ev yandı.

Halen devam eden yangına Sinop’un Saraydüzü İlçesi ile Çorum’un Osmancık ve Kargı ilçelerinin itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği öğrenildi.

Yangın nedeniyle Kargı’ya bağlı bağlı Saraycık Köyü’ne Kızılay Genel Müdürlüğü tarafından yardım malzemesi gönderildi. Ayrıca Çorum Kızılay Şubesi tarafından, afetzedelerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması için bin kişilik kumanya hazırlığı yapıldı.

Yangın, kontrol altına alınmasına rağmen hala devam ediyor. Rüzgarın esiyor olması ise yangının yeniden büyümesi tehlikesini beraberinde getiriyor.

Köyün kuzey ve doğusunda bulunan ormanlık alana yayılan yangın, yaklaşık 2 hektarlık bir alanın kül olmasına neden oldu. 100 evle birlikte camii de tamamen yandı. Kargı İlçesi’nden sonra 36 kilometrelik tek şeritli toprak ve bozuk bir yoldan ulaşılan köyün tarihi 200 yıla kadar dayanıyor.

100 haneli köyde yaklaşık 350 kişi yaşarken, nüfusun çoğunluğunu yaşlılar oluşturuyor. Yangının büyümesinde bu durumun da büyük bir etkiye sahip olduğu belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre, yangın Abdullah Gönenç’e ait kullanılmayan bir evin elektrik kontağından çıktı. Evlerin neredeyse tamamın ahşaptan oluşması yangının hızla yayılmasına neden oldu. Adeta bir film setini andıran yanan köyde geriye kalan 5-6 ev ile temelde ve duvarda kullanılan taşlar oldu. Evi yanmayan köylüler ise yangın sıçrarsa hemen müdahale etmek için evinin önünde bekliyor.

Köyde, bazı ufak çaplı zehirlenmeler de olurken, zehirlenenlerin bir kısmı Jandarma ve Sivil Savunma ekipleri tarafından sedye ile taşınırken, bazıları da yakınları tarafından kurtarıldı.
Sivil Savunma ekipleri, askerin de yardımıyla 50 tane 5’er kişilik çadır kurdu. Kızılay da 100 çadır ve 2 seyyar mutfak gönderdi. Konu ile bilgili bilgi veren Kızılay Ekip Başkanı Tahsin Reyhan, "Sabah sıcak çorba, öğle de sıcak yemek vereceğiz. İhtiyaç duyulandan fazlası gönderildi" dedi.

Öte yandan, yolun tek şeritli olması, yardımların ve köylülerin yakınlarının olay yerine ulaşmasını engelliyor. Kızılay’a ait iki TIR, köyden dönmekte olan bir kamyon ile karşılaşınca yol kilitlendi. Köye ulaşım ve köyden ilçeye ulaşım bir saat engellendi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2005 Salı 11:13:27
Güncelleme :19 Nisan 2005 Salı 16:20:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?