3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Çorum Amasya'ya elma satıyor

Çorum'da deneme amaçlı kurulan elma bahçelerinde yetişen ürünler kısa sürede Türkiye pazarında aranan ürünler haline geldi.

Çorum elmalarının en iyi müşterileri arasında elması ile ünlü Amasya da yer alıyor.


Rakımının yüksek olması nedeniyle sert soğukların yaşandığı Çorum'da bilimsel metotlarla yapılan tarım politikaları sayesinde kaliteli ürünler yetiştirilmeye başlandı.
İlk etapta deneme amaçlı olarak bazı köylerde kurulan bodur elma bahçelerine daha sonra il merkezinde Ahmet Ahlatçı tarafından Çorum Barajı yakınlarında kurulan Supra Tarım bahçesi eklendi. Burada 84 dönüm alana kurulan bodur elma bahçesinde bir anda Türkiye'nin en kaliteli elmaları üretilmeye başlanırken Ziraat Mühendisi Esra Samsunlu tarafından kurulan Çorum Tarım-Peyzaj Bahçesi'nde, kaliteli bodur elma üretilmesine başlandı. Çorum ikliminin bodur elma yetiştiriciliği konusunda oldukça elverişli olduğunu tespit eden Samsunlu, bodur elma bahçesi kurarak elma üretimi yapmaya başladı. 1 yıl içerisinde her ağaçta 5 kilo elma üretmeyi başaran Samsunlu, elmaların kalite olarak da dünya standartlarının üzerine çıkmasını sağladı.


Bodur elma yetiştiriciliği sayesinde yılda her ağaçta 3 ile 5 kilogram elma üretiliyor. Klasik meyve yetiştiriciliği anlayışından çok farklı olan ve büyük avantajlar sağlayan bodur meyve yetiştiriciliğiyle birim alanda daha çok ağaç kullanarak daha fazla ürün alınabileceği belirtilirken meyve bahçelerinden 1 ile 2 yıl içerisinde meyve alınmaya başlandığı ifade edildi.


Çorum'da kurulan Supra Tarım, Çorum Tarım-Peyzaj Bahçesi, İskilip Tarım İl Müdürlüğü tarafından İskilip'te kulunan İSTARGE gibi kuruluşların elma bahçeleri Türkiye pazarını zorlamaya başladı.

ELMASI İLE ÜNLÜ AMASYA SUPRA ELMALARININ EN İYİ MÜŞTERİSİ
Çorum'da bodur elma bahçesinde üretilen elmalar Türkiye pazarında yok satarken, Supra markalı elmaların en iyi müşterileri arasında elması ile ünlü Amasya da yer alıyor.


Supra Tarım A.Ş.'nin Çorum Barajı yanında kurulu bulunan elma bahçesinde üretilen elmalar başta Amasya olmak üzere Sivas, Kırşehir, Çankırı, Kırıkkale, Kastamonu, Hakkari, Tokat, Artvin, Eskişehir gibi birçok merkeze ulaştırılırken Supra elmaları henüz bahçedeyken Türkiye pazarında adeta yok satıyor.
Ziraat Mühendisi Fatih Çiftçi, Çorum'da rakımın yüksek olmasının dezavantaj gibi görülmesine karşın, iklimin bilimsel yöntemler uygulandığında avantaja çevrilebileceğini söyledi.
Çiftçi, "Çorum'da şu anda en kaliteli elmayı üretiyoruz. Elması ile ünlü Amasya'ya elma satıyoruz. Yeter ki ürünün nasıl yetiştirileceği bilinsin. Her ürün her yerde yetiştirilir" dedi.

ÇORUM BODUR ELMADA SÖZ SAHİBİ OLDU
İl Tarım Müdürü Abdulbaki Şahin, Çorum'da bilinçli tarım yapıldığını belirterek, çiftçilerin artık babadan öğrendikleri teknik yerine bilimsel faktörleri değerlendirdiğini ve bu kapsamda Tarım Müdürlüğü'nün ve Ziraat Odası'nın destekleri ile oluşturulan bahçeler sayesinde Türkiye pazarında ciddi oranda söz sahibi olunmaya başlandığını açıkladı.


Abdulbaki Şahin, "Çorum'da oluşturulan bodur elma bahçelerinde kaliteli ürünler üretiliyor. Ürünlerin kalitesi nedeniyle elma alanında söz sahibi olunmaya başlandı. Çorum kısa bir süre sonra elma ile anılan iller arasına gelebilecek konumda. Çorumlu çiftçilerimizin boş topraklarını değerlendirerek gelir getirebilecek bahçeler oluşturmaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİLER ÖLÜ TOPRAKLARDAN GELİR ELDE EDİYOR
Çorum genelinde toprak analizi yaptırdıklarını belirten Ziraat Odası Başkanı Selahattin Biçer ise, Çorum merkez ve köyleri ile ilçelerinde verimli toprakların bulunduğunu ve meyvecilik konusunda planlama yapılması halinde Çorum'un büyük gelirler sağlayabileceğini söyledi.
Selahattin Biçer, Çorum'da bodur elma, kiraz, ceviz gibi meyvelerin kolaylıkla yetiştiğini belirterek deneme amaçlı kurulan bodur elma bahçelerinin üretime geçtiğini ve şu anda Türkiye'nin en kaliteli ürünlerini üretmeyi başardıklarını savundu.


Çorum'un ölü topraklarından gelir elde etmeye başladıklarını belirten Biçer, "Çorum'da adeta tarım seferberliği başlatıldı. Topraklarımızdan daha fazla nasıl gelir elde edebiliriz diye yaptığımız araştırmalar olumlu sonuç verdi. Şu anda Çorum'da kurulan bahçeler sayesinde Çorum elma alanında iyi bir pazar sahibi olmuştur" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 11:52:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?