9
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Çorum Hitit Güneşi'nin peşinde

Hititlerin simgesi olan 'Hitit Güneş Kursu' için Ankara Üniversitesi tarafından marka tescili başvurusunun yapılmasına Çorum Valisi Mustafa Toprak itiraz ediyor.


Valilik, Çorum'da bulunan ve Çorum topraklarında yaşamış olan Hitit Uygarlığının simgesi olan Hitit Güneş Kursu'nun Çorum'da olması gerektiğini ifade ediyor.

Çorum Valiliği tarafından 2007 Nisan ayında yapılan itirazın ardından bu itiraza cevap olarak Türk Patent Enstitüsü Markalar Daire Başkanı Kutay Kumbasar imzasıyla gelen yazıda marka tescil başvurusunun mevzuata uygun olduğu belirtilmişti. Bunun üzerine Vali Toprak, Türk Patent Enstitüsü'ne yeni bir dilekçe yazarak 'Hitit Güneş Kursu'nun marka tescilinin bir kurum adına yapılmasının doğru olmayacağını belirtti.

Sözlerine "Resmi Marka Bülteninde yayınlanan ve 2006/26331 kodla işlem görmekte olan 'Ankara Üniversitesi 1946 şekil' başvurusunda yer alan 'Hitit Kursu' şeklinden dolayı markanın tesciline itiraz ediyoruz" diyerek başlayan Vali Toprak, itiraz gerekçelerinde "Marka başvurusunda yer alan şekil 'Hitit (Güneş) Kursu' dur. 'Hitit (Güneş) Kursları' Çorum'un 45 Km. güneyinde yer alan ve ilk sistemli kazılan 1935 yılında Atatürk tarafından başlatılan Alacahöyük örenyerinde bulunmuştur. Alacahöyük'ün eski Tunç Çağı'na ( M.Ö:2250-2000) tarihlenen 3.kültür katında, Hattili prenslere ait mezarlara ölü hediyesi olarak bırakılan özgün eserlerdir. Ölü hediyeleri arasında yer alan ve bugüne kadar benzerlerine diğer kültür bölgelerinde rastlanmayan bronzdan yapılmış Güneş Kursları, Hititlerden önce Anadolu'da yaşamış olan yerli halk Hattilere aittir. 'Hitit (Güneş) Kursu' Hitit uygarlığı ve sanatının sembolüdür. Ahşap asaların ucuna takılarak dini törenlerde kullanıldığı arkeolojik kazılardan anlaşılmaktadır" dedi.
Güneş Kursu'nun geçmişi hakkında bilgi veren Vali Toprak, patent başvurusuna karşı çıkarak, "Hitit Krallığı'nın başkenti Hattuşa, Boğazkale ilçemiz sınırlarında bulunmaktadır. Hitit Krallığı Çorum ve çevresinde iz bıraktığından söz konusu şekil Çorum ilinin kültürel ve tarihsel tanıtımında geçmiş yıllardan beri sıklıkla kullanılmaktadır. Hattuşa antik kalıntıları bugün UNESCO'nun Dünya Kültür Mirasları listesinde yer almaktadır. Yerli yabancı birçok yayın ve bildiride, toplantı ve sempozyumlarda 'Hitit (Güneş) Kursu' kullanılmaktadır. Bunun en belirgin kanıtı Çorum Valiliği internet sitesidir. Ayrıca her dört yılda bir Çorum' da yapılan, ev sahipliğini üstlendiğimiz 'Uluslararası Hititoloji Sempozyumu'nda etkin şekilde kullanılmaktadır. Güneş Kursu'nun marka olarak tescili, bir simgenin ticari metalaşması sonucunu doğuracağından, tarihsel ve kültürel uluslararası bir değere de esasen zarar verecektir. Ayrıca tarihi, kültürel ve dini değeri olan bir simgeyi başkaca kişi ve kuruluşların kullanmasını
yasaklama hakkı elde edilmesinin markaların korunması hakkında 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince de kabul edilemeyeceği görüşündeyiz. " diyerek tepki gösterdi.


Coğrafi işaret niteliğindeki, halka mal olmuş tarihsel geçmişiyle Çorum ve yöre halkı tarafından benimsenerek kullanılan 'Hitit Güneş Kursu' üzerinde bu şekilde sınai mülkiyet hakkı oluşturulmasının bölgenin ticaret hayatına zarar verebileceğini anlatan Vali Toprak sözlerini şöyle bitirdi: "Turistik bir tanıtım, kültürel bir etkinlik amacıyla Hitit Kursu'nu kullanan kuruluşların haksız rekabet iddiası ile karşılaşmaları da olasılık dahilinde olacaktır. Bahsedilen sakıncaların yanında Milattan Önce 2000 yıllarına ait bir simgenin bir kurum ya da kuruluş adına tescili tarihsel simgeye de zarar vereceği göz önüne alındığında Hitit Kursunun tescil edilmemesi gerektiği kanaatindeyiz".

iha
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2007 Çarşamba 14:49:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?