9
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Çorum kalesi sakinleri ev istiyor

Selçuklular dönemine ait Çorum Kalesi'nin boşaltılarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore edilmesi planlanırken, kale sakinlerinden tepki geldi.

Kale içinde oturan vatandaşlar, bölgenin boşaltılması halinde kendilerine verilecek evlerin farklarını 15 yıl ödemek zorunda kalacaklarını, bu tür bir yaklaşımı kabul edemeyeceklerini söyledi.


Çorum Kalesi'nde evi olan vatandaşlara TOKİ tarafından konut verilerek kalenin turizme açılması planlanıyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar, milletvekilleri ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın kaleye gelerek kendilerine TOKİ konutlarından ev verileceğini, ancak evlerin farkı için 15 yıl ödeme yapmaları gerektiğini söylediklerini belirterek, böyle bir yaklaşımı kabul etmediklerini kaydetti. Tapulu malları olan evlerin ellerinden alınmasına müsaade etmeyeceklerini söyleyen vatandaşlar, "Bizim gençliğimiz
geçti bu kalenin içerisinde. Devletimiz burayı turizme kazandıralım diyor, bizde devletimize yardımcı olalım. Ancak devlette bizi eli boş çıkarmasın. Biz borçlu ev almayız. Evimizin yerine bize ev versinler çıkalım. Yoksa bizi kaleden kimse çıkaramaz" dedi.


70 yıldır kalede yaşayan Güldane Kurtçu, "Kale şehrin göbeğinde. Şimdi bize kaleden çıkın size ev verelim, ancak verdiğimiz evden fark alırız diyorlar. Bizi şehrin dışarısına göndermek istiyorlar. Nasıl bir hesaplama yapılıyor da bizim evlerimizin yeri değersiz gösteriliyor. Değer neye göre hesaplanıyor. Benim evimin yerine borçsuz olarak yeni bir ev verilmediği takdirde ben bu kaleden çıkmam" diye konuştu.


Ahmet Daştanbek ise, evleri ancak borçsuz olarak verilmesi halinde kabul edeceklerini belirterek, "Biz devletin bizi sokağa atacağına inanmıyoruz. Devletimiz bizim de hakkımızı gözetmeli ve evimizin değerini vermeli. Biz fazla bir şey istemiyoruz, kale içerisinde bulunan evlerimizin yerine ev versinler yeter" şeklinde konuştu.


İldeki yetkililerin her dönemde geldiklerini ve kaleyi boşaltacaklarını söyleyerek gittiklerini kaydeden Emine Göcen, "Biz dar gelirli insanlarız. Karnımızı zaten zor duyuruyoruz, birde evimizden çıkarak başka bir borcun altına giremeyiz. Bizim evimize karşı, borçsuz olarak bir daire verirlerse çıkarız. Aksi halde biz kaleden çıkmayız" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2007 Cumartesi 23:42:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ufuk IP: 88.254.198.xxx Tarih : 22.09.2007 17:32:20

valla çok haklılar yani hem şehrin göbeğindeki sanatsal değeri olan vede yıllardır içinde yaşayıp binlerce anıları biriktiren bu insanları burdan çıkarıp şehrin dışındaki yerleşim yerine gönderecekler hemde bunların üstüne para alacaklar...bu kadarıda çok fazla.kalenin içindeki insanlar haklı şarları gerçekleşmedikçe evlerinden çıkmasınlar