2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Çorum leblebisine kara haber

Dünyaca ün yapmış olan Çorum leblebisi odasız kaldı. Üye sayısı 97'ye düşen Leblebiciler Odası, üye sayısı 100'ün altında olan odaların kapatılması yönündeki kanuna dayanılarak kapatıldı.


Kentin tek patentli ve marka yapmış ürünü olan Çorum leblebisinin odasının kapatılmasına leblebiciler büyük tepki gösterdi. Leblebi esnafı, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın (ÇESOB), odanın kapatılmaması yönünde çalışma yapmak yerine kapatma kararını onaylayarak Fırıncılar Odası'na devretmesinin kabul edilebilir olmadığını savundu.
Çorumlu leblebiciler, "Dünyaca ünlü marka ürünümüz Çorum Leblebiciler Odası sırf şahsi çekişmeler nedeniyle göz göre göre kapatılmıştır. Bu Çorum'a yapılmış en büyük ihanettir. Leblebi diyarı Çorum'da leblebinin bir odasının olmaması utanç verici'' diye konuştular.


Çorum'un tarihten bugüne gelişen değerleri sonucu leblebinin marka isim olduğunun altını çizen esnaf, "Çorum Leblebiciler Odası'nın masa başında verilen kararla önemsenmeyen bir kuruluş olarak gösterilmesi yanlıştır. Artık Çorum'un tanıtılmasını sağlayan meşhur Çorum leblebisi sahipsiz kalmıştır" dediler.

ÇORUM LEBLEBİSİ MARKA OLMUŞTUR, KENDİNİ YENİLEMEK ZORUNDA
Çorum leblebisinin dünyaca tanınan ve marka olmuş bir ürün olduğunu belirten Belediye Başkanı Turan Atlamaz, "Leblebiciler Odası'nın kapatılması üzücüdür. Ancak Çorum markası olan leblebi ününden herhangi bir kayba uğramayacaktır. Leblebi tarihsel geçmişi sonucu markalaşmış ve dünyanın her tarafında üne kavuşmuştur. Leblebi sektöründe yaşanan sıkıntılar mutlaka çözülmeli ve leblebi sektörü kendini yenileyerek pazar payını arttırmalıdır" ifadelerini kullandı.
Marka ürünlere mutlaka sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz, "Çorum leblebisi kendini ispatlamış bir üründür, leblebi sektörünü geliştirmek için bu sektörde uğraşanların mutlaka geçmiş gelenekleri yok etmeden teknolojik gelişmelere de ayak uydurarak kendilerini yenilemeleri gerekir. Örneğin paketlemede satışlarda pazar payını arttıracak orijinal paketlemeler yapabilirler. Çevre illerle işbirliği yaparak leblebinin satışının daha yoğunlaşması sağlanabilir. Marka
ürünlerimize sahip çıkmalıyız, kara günler geçirilmesini önlemeliyiz ve elimizdeki değerin farkında olarak buna göre hareket etmeliyiz" diye devam etti.

ÇORUM LEBLEBİSİNE İHANET EDİLİYOR
Çorum leblebisinin kara günler geçirdiğini belirten 50 yıllık leblebi ustası Seyfettin Damar, "Leblebi Odası'nın kapatılması ile leblebi sektörüne ve Çorum'a ihanet edilmiştir. Bazı iller en iyi leblebiyi biz yapıyoruz diyerek kampanyalar yaparken, bizim Leblebi Odası'nı bir kanuna dayanarak kapatma kararı tamamen şahsi alınmış bir karardır. Böylesi önemli bir ürünün yok sayılması olmazsa olmazın mantığı içerisinde bir karar verilmesinin kabul edilebilir bir yanı yok. Sayısı 100'ün altında olan odaların kapatılması yönündeki kanunu uygulamak yerine bazı odaları Leblebiciler Odası'na bağlayarak marka ürünümüzün korunması sağlanabilirdi. Zaten zor günler geçiren ve usta yetiştirmekte zorlanan leblebi sektörüne bir darbe de bize sahip çıkması gereken Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan gelmiştir" diye konuştu.
Leblebi diyarı Çorum'da leblebinin meslek odasının kapatılmasının mantığını almadığını belirten Seyfettin Damar, "Derneğin kapatılmaması için tüm yerel yönetimler, siyasiler, Valilik mutlaka sahip çıkıp bu kara kararı önleyerek bir orta yol bulunabilirdi. Ancak verilen karar ile leblebi sektörü kişisel çekişmelere bırakılarak oda kapatıldı ve Fırıncılar Odası'na devredildi. Çorum'a yazık, leblebi sektörüne yazık, tarih bu kararı alanlar ve odayı kapatanları asla unutmayacaktır. Günümüzde iller hangi ürünü marka yapabiliriz, marka olan ürünlerimizi nasıl koruyabilirizin tartışmasını yaparken, biz meşhur Çorum leblebisini bir kalemde silerek odasını kapatma kararını verebildik. Çorum için acı ve üzücü bir karardır" şeklinde devam etti.

LEBLEBİ USTALARI YOK OLUYOR
Leblebi sektörünün her geçen gün yok olduğunu savunan leblebi ustası Yaşar Bodur ise, "Mesleğimiz son günlerini yaşıyor. Çorum leblebisi gerçek manada ustaların elinden çıkmaya başladı. Meslek mutlaka sahiplenilmeli ve markalaşmış ürün olan leblebiciliğin tarihe karışmaması için yeni ustaların yetişmesi gerekiyor" diye konuştu.


Leblebi yapmanın kolay bir iş olmadığını belirten Yaşar Bodur, "Bu sektör zahmet isteyen, emek isteyen bir sektördür. Herkes leblebi satabilir ama yapamaz. Leblebinin Çorum'da ünlü olmasının sebebi iyi leblebi yapılması ve iyi ustaların bulunmasındandır. Ancak sektörümüz kara günler geçiyor, her geçen gün yok oluyoruz" dedi.


Bodur, üçüncü kuşak üretici konumunda olan Çorumlu leblebiciler olarak usta yetiştiremediklerini, bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.
Çorum leblebisinin ününün, babadan oğula geçen kavurma ustalığından geldiğini vurgulayan Bodur, "Biz leblebicilikte üçüncü kuşağız. Dedemizin babamıza öğrettiklerini babamız da bizlere öğretti. Bu zamana kadar fazla sıkıntı yaşamadık, ancak şimdi usta yetiştiremediğimiz için sıkıntıdayız" şeklinde konuştu.

LEBLEBİNİN YOK OLMAMASI İÇİN YEREL HAREKET ÖNEMLİ
Çorum Leblebiciler Odası'nın kapatılarak başka odaya devredilmesinin kanunun gereği olduğunu belirten eski Oda Başkanı Mahmut Ahıskalı ise, "Kanun gereği oda kapatıldı, ancak bunun önlemi alınabilirdi. Leblebi sektörü zor günler geçiriyor, mutlaka bu sektörün ayakta kalabilmesi için yerel bir hareket yapılmalı ve leblebi üzerinde oynanan oyunlara son verilmelidir. Sektörün gelişmesi yönünde çalışma yapmak yerine nedense her gün olumsuz çalışmalar yapılıyor. Odanın kapatılmasını doğru bulmuyoruz, orta bir
yol bulunabilirdi" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 17:51:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?